Reklama

Pomidor w walce z nadwagą

Obecnie istnieje ponad 2 tysiące odmian tego zdrowego warzywa. Pomidory spożywamy pod różnymi postaciami i nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby jeść ich świeżych czy przetworzonych.

Stał się naturalnym lekiem w walce z nadwagą, cukrzycą i chorobami układu krążenia.

Zawiera likopen (działanie antynowotworowe), mnóstwo minerałów i mikroelementów oraz witaminy z grupy B, K C, PP, dużo błonnika i mało kalorii.

Po prowansalsku

Są świetnym dodatkiem do mięs. Duże pomidory przekrój w poprzek. Posyp solą, pieprzem i posmaruj roztartym czosnkiem. Na wierzchu ułóż listki pietruszki i skrop oliwą.

Umieść na blasze i zapiecz przez 30 minut. Możesz do nich dodać starty ser albo plastry mozzarelli.

Reklama

Wtedy wyjmij pomidory z piekarnika po 20 minutach, posyp serem i zapiekaj jeszcze 10 minut, aż ser się roztopi i zezłoci.

A może gazpacho?

Posiekaj pół czerwonej i pół zielonej papryki. Ogórka obierz i grubo pokrój. Pół cebuli pokrój w ćwiartki. 2 ząbki czosnku przekrój na pół. Z 1/2 kg dojrzałych pomidorów wykrój niejadalne części i pokrój je w dużą kostkę.

Posiekane warzywa zmiksuj blenderem. Dodaj po 5 łyżek czerwonego octu winnego, oliwy i znów zmiksuj.

Dopraw do smaku, podawaj z grzankami czosnkowymi.

38/2014 Na Żywo

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy