Reklama

Reklama

Polub lubczyk

Niezastąpiony w kuchni: wzbogaca smak zup i sosów. Ale też leczy kamicę, dnę moczanową i reumatyzm oraz pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.

Jak stosować? 

Reklama

Korzeń lubczyku ma silne właściwości lecznicze, przygotowuje się z niego odwar (łyżeczkę mielonego korzenia zagotuj w szklance wody, pozostaw do ostygnięcia). Wypijany codziennie odtruwa organizm. Medycyna naturalna zaleca także stosowanie liści. Świeże warto żuć, np. po zjedzeniu dań z czosnkiem - neutralizują jego aromat. 

Na co pomaga? 

Odwar z korzenia pomaga usunąć z organizmu toksyny. Dlatego lubczyk stosuje się w kamicy nerkowej, dnie moczanowej, reumatyzmie, stanach zapalnych układu moczowego i pokarmowego. 

Zmniejsza też dolegliwości związane z nieżytem układu oddechowego i reumatyzmem. 

Mielony lub cięty korzeń lubczyku  dostępny jest w sklepach zielarskich. 

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje