Przejdź na stronę główną Interia.pl
Polki i węgierki

Katarzyna Bosacka o śliwkach

​W knedlach, w cieście, w czekoladzie. Owoc znany, ale niedoceniany. Wiemy, że dobrze śliwkami nadziać schab, że produkuje się z nich śliwowicę i że wspomagają trawienie. Jak je kupować, by nie wpaść jak śliwka w kompot?

Polska to kraj, w którym produkuje się jedne z najsmaczniejszych śliwek na świecie.

Reklama

Odmian jest ok. 6 tys. Najwcześniej, bo w połowie lipca, pojawiają się hermany - mają dość słodki miąższ i łatwo oddzielają się od pestki. Potem renkloda ulena - żółta jest bardzo słodka, zielona - kwaskowata. Jest jeszcze owalna, różowa jerozolimka, stanley oraz mirabelka.

Pod koniec sierpnia na straganach dominuje królowa Wiktoria. Duże jajowate owoce o różowoczerwonej skórce mają smaczny miąższ, który łatwo odchodzi od pestki.

Jednak prawdziwą królową śliwek jest węgierka. Słodka i kwaśna jednocześnie. Najbardziej ze wszystkich nadaje się na powidła czy knedle. Do Europy przywędrowała z Azji Mniejszej, do Polski prawdopodobnie z Węgier, stąd jej nazwa.

Mówi się "pierwsze śliwki robaczywki", ale to nieprawda. We wcześniejszych odmianach robaczków mamy znacznie mniej. Gdy znajdziemy je w śliwkach, mamy podstawę reklamacji u sprzedawcy.

Z drugiej strony, "robaczywka" świadczy o tym, że drzewka nie były intensywnie pryskane. Jeśli wokół targowiska kręci się dużo os, to znaczy, że zaczął się już proces gnicia.

Po sezonie w supermarketach kuszą wzrok śliwki z importu. Niestety, zwykle są mdłe, ulepkowate i wymęczone podróżą, np. z RPA. Ile to kilometrów? 17 tysięcy!

Ekolodzy obliczyli, że na każdą kilokalorię uzyskaną z owoców sprowadzonych z Afryki Południowej do Europy przypada 66 kilokalorii pochodzących ze spalonego paliwa!

Aby owoce przeżyły w transporcie, pryska się je chemią zabezpieczającą przed gniciem i insektami. Z każdym dniem tracą witaminy i smak. Dlatego zimą lepiej sięgnąć po śliwki mrożone, mające jedynie 10 proc. mniej witamin C i A, albo suszone, które są jeszcze zdrowsze niż te prosto z sadu, bo skoncentrowane.

Mają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika pokarmowego niż świeże. Są słodkie, więc mogą być fajną przekąską dla dorosłych i dzieci zamiast kolejnego cukierka. Suszona śliwka dodana do ciężkostrawnych potraw (np. bigosu, pieczeni) przeciwdziała niestrawności. Idealnie komponuje się też z wołowiną i w dodatku w tym duecie skutecznie uzupełnia niedobory żelaza, chroniąc przed anemią, bo i śliwki, i mięso wołowe mają bardzo dużo żelaza.

Taki posiłek utrzymuje też lepsze pH krwi. Trzy śliwki suszone dziennie regulują pracę przewodu pokarmowego. Dodatkowo zbadano, że spośród wielu suszonych owoców to właśnie śliwki najlepiej chronią gęstość kości, a więc zapobiegają osteoporozie.

Naukowcy polecają paniom po menopauzie zjadanie co najmniej trzech dziennie, tym bardziej że zmniejszają one wchłanianie cukrów i cholesterolu. Ale pamiętajmy, że są bardziej kaloryczne niż świeże - 100 gramów zawiera ok. 270 kalorii.

Uwaga! Większość jest konserwowana substancjami chemicznymi, hamującymi rozwój grzybów i pleśni, np. E200 kwasem sorbowym. Tak zabezpieczone śliwki zachowują świeżość przez 18 miesięcy. Kwas sorbowy dość często wywołuje reakcje alergiczne w postaci pokrzywki, ataków astmy, zapalenia skóry, które wzrasta po spożyciu dużej ilości jogurtów z owocami konserwowanymi tym kwasem.

Warto więc kupować śliwki suszone w ekosklepach, a jeśli już jesteśmy skazani na te z konserwantami, to sparzmy je przed zjedzeniem.

Co drzemie w śliwkach?

Kilka węgierek (100 g) ma w sobie:
0,26 mg witaminy E,
9,5 mg witaminy C,
356 jednostek witaminy A,
0,75 mg witamin z grupy B,
1,4 g błonnika,
7 mg fitosteroli, które pomagają obniżyć cholesterol,
sporą dawkę antocyjanów (nadają im fioletową barwę) o działaniu przeciwnowotworowym.

Katarzyna Bosacka

PANI 9/2014


10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje