Reklama

Reklama

Pokonaj wiosenne zmęczenie

Za oknem słońce, a ty ziewasz i nie masz energii? Oto kilka wskazówek, jak się z tym uporać.

Na przełomie zimy i wiosny możesz czuć się zmęczona, znużona i pozbawiona energii. Źle śpisz, gorzej pracujesz, łapiesz infekcję za infekcją. Wszystko to sprawia, że jesteś rozdrażniona i byle głupstwo wyprowadza cię z równowagi. Emocje najczęściej próbujesz zajadać słodyczami. Jak to zmienić? Oto proste sposoby.

Zmęczenie

Reklama

Polub tran. Zawiera witaminę A i D oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Składniki te poprawiają odporność i działają przeciwzapalnie. Wypijaj łyżkę tranu dziennie.

Pij wywar z warzyw. 3 obrane cebule, wyszorowane bulwy czarnej rzepy i selera, 3 korzenie pietruszki, 2 pory z zielonymi częściami zalej 2,5 litra wody i gotuj przez godzinę. Oddzielnie ugotuj kilogram wyszorowanych ziemniaków. Połącz oba wywary i dolej tyle wody, by otrzymać 3,5 litra płynu. Wypijaj w ciągu dnia, za każdym razem podgrzany, zamiast posiłku. Kurację rób raz w tygodniu.

Senność

Szukaj światła. Jak najwięcej przebywaj na powietrzu, zwłaszcza, gdy jest dużo słońca. Najlepiej przed dziesiątą rano. Poranne światło słoneczne pomaga organizmowi wyregulować rytm snu i czuwania: w dzień będziesz pełna energii, a senna dopiero wieczorem. Gdy jednak poczujesz znużenie w ciągu dnia, wyjdź na spacer, chociaż na 15-20 minut.

Jedz małe posiłki. Najlepiej 5 w ciągu dnia, a do każdego zjedz owoc lub warzywo, w proporcji 1-2 owoce, 4-3 warzywa. Duże posiłki sprzyjają  znużeniu i senności.

 

Nadmierny apetyt

Poczuj miętę. Postaw na stole wazon z bukietem świeżej mięty. Okazuje się, że jej aromat wdychany podczas posiłku może sprawić, że zjemy dużo mniej niż zazwyczaj. Warto też pić miętę po posiłku, wypełni żołądek i na dłużej da uczucie sytości. Saszetkę mięty zalej szklanką wrzątku, parz pod przykryciem 5-10 minut. Pij ciepły napar.

Masuj uszy. Chwyć dwoma palcami chrząstkę w górnej części małżowiny i uciskaj ją przez chwilę. Taki zabieg powtarzaj kilkanaście razy w ciągu dnia.

Używaj ostrych przypraw. Papryczka chili, pieprz czarny, czosnek, chrzan, wasabi zmniejszają apetyt, zwłaszcza na słodycze. Doprawiaj nimi zupy, sałatki, dania mięsne.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje