Reklama

Reklama

Po co nam magnez?

Dba o nasze zdrowie i kondycję psychiczną.

"Masz za mało magnezu" - to częsta diagnoza najbliższych, gdy skarżymy się na rozmaite dolegliwości. Co ciekawe, w 90 procentach  jest to diagnoza trafna. Magnez spełnia bowiem w naszym organizmie bardzo wiele funkcji:

Reklama

- wpływa na pracę komórek nerwowych - odpowiada za wydajność pracy mózgu, pamięć, procesy myślowe

- przyczynia się do sprawnego działania układu naczyniowo-sercowego - dzięki niemu prawidłowo pracuje mięsień sercowy

- obniża poziom cholesterolu we krwi - chroniąc serce i naczynia krwionośne przed uszkodzeniami

- razem z wapniem i witaminą

- buduje kości i zęby (zapobiega osteoporozie)

- poprawia odporność

- wspomaga leczenie chorób oskrzeli i płuc (rozszerza drogi oddechowe)

- chroni przed ołowiem czy rtęcią często obecnymi w owocach i warzywach 

- reguluje pracę tarczycy

- poprawia trawienie

- hamuje powstawanie kamieni w nerkach.

Czy masz go dość?

Dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi 420 mg dla mężczyzn i 360 mg dla kobiet. Jednak ze względu na jego niską przyswajalność, wiele z nas w istocie ma niedobory tego pierwiastka.

Odpowiedz na poniższe pytania i dowiedz się, jak wygląda twoja sytuacja:

- Czy masz kurcze łydek lub innych mięśni?

- Czy drżą ci powieki?

- Czy odczuwasz częste swędzenie albo mrowienie kończyn?

- Czy zażywasz często środki odwadniające (np. na nadciśnienie)?

- Czy cierpisz na migreny?

- Czy jesteś po 60.?

- Czy pijesz kawę lub alkohol (więcej niż 2 kawy dziennie lub więcej niż 1 szklankę piwa, kieliszek wina)?

- Czy jesteś narażona na silny/długotrwały stres?

- Czy łatwo stajesz się drażliwa/niespokojna?

- Czy masz kłopoty z koncentracją?

- Czy podczas wysiłku bardzo się pocisz?

- Czy chorujesz na cukrzycę?

Każda odpowiedź "tak" to 1 punkt. Im więcej punktów zdobyłaś, tym większe prawdopodobieństwo, że cierpisz na deficyt magnezu w organizmie.

Gdzie go szukać

 Ważnym źródłem magnezu są zielone warzywa - jarmuż, sałaty, natka pietruszki, botwinka, szczaw.

Dużą dawkę tego pierwiastka możemy dostarczyć organizmowi, spożywając orzechy, migdały, nasiona, kasze, a także wypieki z mąki z pełnego przemiału.

Sporo magnezu można też wypić - pod warunkiem, że wybierzesz wodę mineralną bogatą w minerały (powinna zawierać minimum 50 mg tego pierwiastka w litrze).

Jak poprawić przyswajanie

- owoce i warzywa staraj się spożywać surowe - gotowanie powoduje, że tracą nawet do 70 proc. magnezu;

- pierwiastek jest dobrze wchłaniany z białkiem zwierzęcym oraz w środowisku kwaśnym, dlatego np. kaszę gryczaną spożywaj z gulaszem;

- wchłanianie magnezu utrudnia: spożywanie alkoholu, soków owocowych, preparatów odwadniających, nasyconych kwasów tłuszczowych.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje