Reklama

​Pitaja dla serca i na odporność

Pitaja, smoczy owoc lub truskawkowa gruszka - pod tymi nazwami kryje się owoc kaktusa bogaty w betalainy, czyli naturalne barwniki.

Występują one w przyrodzie niezwykle rzadko. Oprócz pitai znajdziemy je w buraku ćwikłowym, boćwinie i amarantusie.

Dlatego warto jeść owoc w połączeniu z kwasami omega-3, które także są w pitai, tworzą silną barierę ochronną przed chorobami układu krążenia i stanami zapalnymi.

Przeciwdziałają kardiotoksyczności, czyli zmianom sercowo-naczyniowym, do których może dojść w trakcie chemioterapii lub radioterapii.

Smoczy owoc jest też bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów, a te wzmacniają naszą odporność. Są to witamina C, witamina E oraz likopen.

Reklama

Włączenie pitai do diety ułatwi walkę z otyłością, zapobiegnie stłuszczeniu wątroby.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy