Reklama

Reklama

Pierzga pszczela, co to jest i jak działa?

Pierzga składa się z pyłku kwiatowego, miodu oraz śliny pszczół. Jest to ich podstawowy pokarm, który magazynują na zimę. Mimo tego, że jest stosunkowo droga i mało smaczna to posiada wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Smak

Smak pierzgi jest dość kwaśny i cierpki. Może być wyczuwalny żywiczy posmak. Jej konsystencja jest dość twarda, dlatego najlepiej rozpuścić ją w łyżeczce miodu. W ten sposób nieprzyjemny smak nie będzie wyczuwalny.

Skład

Reklama

W skład pierzgi wchodzi wiele wartościowych produktów odżywczych. Możemy w niej znaleźć między innymi węglowodany, białka, tłuszcze, witamy oraz minerały. Mianowicie:

- witaminę A,E

- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, biotyna, kwas pantotenowy, biotyna)

- miedź

- selen

- magnez

- potas

- sód

- wapń

- chrom

- krzem

- cynk

- mangan

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje