Pieczywo dla zdrowia
Najwięcej składników odżywczych ma chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały w domu nasze babcie. Na co powinnaś zwracać uwagę, gdy na półkach widzisz kilkanaście rodzajów pieczywa?
Upieczony z mąki żytniej lub pszenno-żytniej z pełnego przemiału, chleb ten jest bogaty w błonnik, mikroelementy i witaminy. Dzięki zakwasowi działa niemal jak lek. Zawiera bowiem pożyteczne dla przewodu pokarmowego bakterie kwasu mlekowego, hamujące rozwój grzybów candida albicans, bakterii gnilnych i gronkowców. Jedzenie chleba na zakwasie zapobiega biegunkom i zaparciom, działa antynowotworowo i obniża cholesterol.
Jest zalecany przez kardiologów (recepturę tego chleba opracowano w Instytucie Kardiologii). Chlebek ten jest wypiekany z mąki żytniej, pszennej i płatków z nasion odżywczego amarantusa. Zawiera skwalen, który zapobiega chorobie niedokrwiennej serca i opóźnia starzenie się organizmu (neutralizuje wolne rodniki). Dzięki zawartości mąki razowej, bogatej w ligany i polifenole, wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu i zapobiega chorobom serca i układu krążenia.
Zdecyduj się na pieczywo pszenne (na zakwasie), bez soi, pestek dyni i innych ziaren. Białe bułki i chleby są lekkostrawne, można je polecić osobom skłonnym do biegunek, cierpiącym na syndrom jelita drażliwego, nadkwasotę lub wrzody żołądka i dwunastnicy. Ale uważaj! Chleb pszenny sprzyja zaparciom i nadwadze - jest kaloryczny! Nie powinny go spożywać osoby ze skłonnością do kandydozy jelit. Jeśli masz alergię na białko pszenicy, wybieraj chleb z mąki orkiszowej, dobrze tolerowanej przez uczulonych na pszenicę. Możesz też jeść chleb kukurydziany (wskazany dla osób z celiakią). Jeśli jesteś uczuleniowcem, pamiętaj, by unikać pieczywa z niepewnego źródła. Nierzetelni producenci "poprawiają" wygląd chleba, wstrzykując do niego rozmaite polepszacze. Unikaj pieczywa o długim terminie ważności (ma dużo konserwantów).