Reklama

Pestycydy? Nie, dziękuję!

Aż 30 spośród 37 substancji chemicznych używanych w rolnictwie ingeruje w działanie ludzkiego układu rozrodczego. Nie wyklucza się też, że mogą uszkadzać układ nerwowy.

Gdy mówimy o zdrowym odżywianiu się, od razu myślimy o warzywach i owocach. Kuszą nas zwłaszcza te kolorowe, bez nierówności czy innych defektów. Jednak, podobnie jak w bajce o królewnie Śnieżce, kształtne, błyszczące jabłko może kryć w sobie truciznę.

1. Piękne, lśniące - podejrzane

Idealnie kształtne, gładkie jabłka, śliwki czy nektarynki swój doskonały wygląd zawdzięczają najczęściej środkom ochrony roślin - pestycydom. To naturalne lub syntetyczne substancje, które mają za zadanie zniszczenie niepożądanych organizmów (bakterii, wirusów, grzybów, chwastów, owadów). Niestety, tak jak dla innych organizmów żywych, są szkodliwe również dla ludzi.

Reklama

2. Skutki zdrowotne po wielu latach

Pestycydami spryskiwane są drzewa owocowe, plantacje warzyw i pola uprawne. Substancje te przenikają do gleby, wody i powietrza, dodatkowo nas narażając (kumulują się w warzywach korzeniowych). Duże dawki pestycydów dostarczanych do organizmu z pożywieniem mogą w dużym stopniu zwiększać ryzyko poważnych problemów zdrowotnych, a wśród nich zaburzeń hormonalnych (w tym chorób tarczycy czy problemów z płodnością), a ponadto alergii, cukrzycy, a także wielu dysfunkcji układu nerwowego (alzheimera czy parkinsona) oraz nowotworów - głównie raka płuc i prostaty. Niestety, większość pestycydów nie daje żadnych objawów zatrucia bezpośrednio po spożyciu.

3. Prosto z targowiska

Owoce i warzywa kupuj w sklepach ekologicznych albo na targowiskach lub straganach, na których zazwyczaj nie wyglądają one idealnie. Różnią się wielkością, barwą, zwykle miewają też nieregularne kształty. Niezbyt atrakcyjny wygląd jabłka, czereśni, ziemniaka czy marchewki wskazuje więc na to, że owoc lub warzywo nie zostało wcześniej potraktowane szkodliwymi dla zdrowia środkami ochrony roślin.

4. Czyść szczotką

W sklepach ze zdrową żywnością możesz kupić specjalne płyny do oczyszczania warzyw i owoców. Jednak równie dobrze działa kilkuminutowe moczenie jabłka czy pomidorów w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, sody i pestek grejpfruta. Po wyjęciu wyszoruj je szczoteczką. Te zabiegi pomogą Ci pozbyć się pestycydów oleistych. Sposobem na usunięcie pestycydów jest też woda z solą morską i sokiem z cytryny. Mocz warzywa i owoce w tej miksturze przez 10 minut, a następnie porządnie wypłucz pod bieżącą wodą.

5. Dżemy, galaretki i przeciery rób sama

Zamknięte w puszkach i słoikach sklepowe warzywa i owoce to zawsze wielka niewiadoma. Producenci, aby zwiększyć sprzedaż i własne zyski, najczęściej wykorzystują do przetworów owoce i warzywa z tzw. produkcji masowej. Są one z pewnością wiele razy pryskane pestycydami


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy