Reklama

Reklama

Pesto z natki dobre na anemię

Nie traktuj natki pietruszki wyłącznie jako dodatku smakowego do potraw. Raz w tygodniu zrób z niej… pesto. Tak uzupełnisz niedobory żelaza.

Działanie

Reklama

Pesto to włoska pasta na bazie bazylii i orzeszków piniowych. W naszym przepisie użyjemy natki pietruszki. Oprócz tego, że jest bogata w żelazo i wspomaga leczenie anemii ma też szereg innych właściwości leczniczych. Dzięki temu, że zawiera chlorofil, zmniejsza stany zapalne w organizmie. Działa też antybakteryjnie. Poza tym jest bogatym źródłem witaminy C wzmacniającej odporność. Częste dodawanie natki do posiłków chroni przed infekcjami i łagodzi ich objawy. Warto dodać, że żucie natki pietruszki niweluje nieświeży oddech i nieprzyjemny zapach w ustach, m.in. po zjedzeniu czosnku czy wypaleniu papierosa.

Składniki

 - 2 pęczki natki pietruszki

 - garść rukoli 

 - 1/4 szklanki migdałów (ale mogą być też orzechy laskowe, włoskie lub piniowe

 - łyżeczka skórki z cytryny D duży ząbek czosnku albo 2 małe

- 4 łyżki oliwy z oliwek

 - 3 łyżki startego sera typu parmezan, np. grana padano

 - sól, pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pastą smaruj pieczywo (np. grzanki) zamiast masła. Doskonale smakuje też z makaronem. Aby kuracja zadziała, warto jeść takie pesto 1-2 razy w tygodniu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje