Reklama

Pasternak na lepszy apetyt

Warto sobie przypomnieć o tym nieco zapomnianym polskim warzywie. Działa uspokajająco, moczopędne, pobudza trawienie i reguluje krążenie. Jak go przygotować, by smakował i leczył?

Pasternak łudząco przypomina korzeń pietruszki, jest od niej jednak nieco większy, inaczej smakuje i ma inne właściwości odżywcze. Warzywo to poprawia krążenie, działa moczopędnie i wspomaga pracę nerek. Pobudza trawienie i zwiększa apetyt. Warto połączyć go z bulwą selera. Oba te warzywa przyspieszą przemianę materii, będą źródłem witaminy C oraz wapnia, fosforu i cynku.

Najlepiej przyrządzić z nich purée i podawać do drugiego dania zamiast ziemniaków:

Składniki

  • 3 korzenie pasternaku
  • 1 bulwa selera
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki wody
  • łyżka masła
  • sól oraz czarny pieprz

Korzeń pasternaku oraz bulwę selera dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę, wrzuć warzywa, dodaj obrany i posiekany czosnek. Lekko posól, gotuj około 20 minut. Warzywa odcedź (nie wylewaj wywaru) i zmiksuj na gładką masę, gdyby masa była za gęsta dolej dwie łyżki wody. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy