Reklama

Reklama

Papryka wzmocni serce

Czerwona papryka pomaga utrzymać linię, obniża ciśnienie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia. ​Jedzona regularnie zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona.

Papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej czterokrotnie więcej niż cytryny. Witamina C w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury. Cenne są zarówno świeże strąki, jak i różne przyrządzane z nich potrawy i przetwory.

Reklama

Składniki:

  • 4-5 papryk
  • szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki ugotowanego groszku
  • 2 ugotowane marchewki
  • pomidor malinowy
  • mała cebula
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Ryż ugotuj al dente. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oleju.

Dodaj groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę i pomidora. Smaż 3-4 minuty. Warzywa dodaj do ryżu, dopraw i całość dokładnie wmieszaj.

Papryki umyj, odetnij ich górną część, tworząc czapki, i wydrąż środki oczyszczając je z pestek. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.

Paprykę faszeruj ryżem z warzywami i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez ok. 30 minut.

Zobacz również:



Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych. 

JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka 

Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje