Owoce jesieni. Kiedy i jak je jeść?
Oczyszczają organizm, niekiedy zastępując leki. Poznaj zalety jabłek, gruszek i pigwy.
Soczyste, słodkie i kwaskowate owoce to samo zdrowie. Są sprzymierzeńcami osób dbających o linię, mają niewiele kalorii (100 g jabłek da 50 kcal, 100 g gruszki - 58 kcal), sporo wody oraz błonnika, który wspomaga trawienie, dając uczucie sytości na dłużej. Dzięki błonnikowi działają na przewód pokarmowy niczym miotła, usuwając z niego niestrawione resztki.
Takie oczyszczanie wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a tym samym korzystnie wpływa na odchudzanie. Zresztą jabłka i gruszki to świetna odtrutka i niezastąpiony składnik dziecięcej diety. Jedzone bez skórki, starte na tarce lub zmiksowane są lekkostrawne. Można je podawać już niemowlakom w postaci musów, o ile nie są na nie uczulone. Jesienne owoce zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym, a także seniorom.
Jedz dwa jabłka dziennie, a unikniesz wizyt u kardiologa. Rajskie owoce to bogate źródło błonnika i pektyn, a te pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL o kilka procent, co znacznie zmniejsza ryzyko zawału.
Dodatkowo zawarte w jabłkach substancje nie pozwalają blaszkom miażdżycowym przyklejać się do ścian naczyń krwionośnych, chroniąc przed miażdżycą, stanami zapalnymi, a także przyspieszają ich regenerację.
Ponadto substancje te zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Dlatego zaleca się, by rajskie owoce znalazły się w codziennej diecie osób cierpiących na nadciśnienie, hipercholesterolemię, hiperlipidemię, którym grożą choroby serca i układu krążenia.
Jak jeść?
Surowe jabłka lepiej jeść rano, bo wieczorem mogą pobudzać apetyt. Przy kłopotach trawiennych można jeść jabłka pieczone lub duszone.
Twardy miąższ ma niewiele białka i tłuszczów oraz sporo węglowodanów, głównie fruktozy, a także ok. 3 g błonnika. Do tego ma niski indeks glikemiczny IG 38. Po zjedzeniu nie podnosi więc gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Dlatego po gruszki mogą bez obaw sięgać panie w okresie menopauzy, zwłaszcza te, które mają kłopoty z utrzymaniem cukru w ryzach.
Gruszka to także jeden z niewielu owoców, który zawiera bor, a ten zmniejsza wypłukiwanie wapnia, fosforu i magnezu z kości. A to ma szczególne znaczenie dla kobiet w okresie menopauzy, które są szczególnie narażone na osteoporozę. Naukowcy twierdzą, że bor poprawia też funkcjonowanie mózgu usprawniając pamięć krótko- i długotrwałą, koordynację ruchową, zdolność analizy problemu i koncentracji uwagi.
Jak jeść?
Gruszki najlepiej jeść na surowo. Wystarczy 1-2 owoce dziennie. Dojrzałe, miękkie owoce obrane cienko ze skórki i starte na tarce są jeszcze lepiej tolerowane.
Żółte owoce kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka. Bywają nazywane polską cytryną. I jest w tym sporo racji, bo pigwa to jedno z ważnych źródeł witaminy C (100 g owocu to 15 mg witaminy C).
Pigwa ma też wit. z grupy B, A, wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy. O wzbogaceniu diety w kwaśne owoce powinni pamiętać nałogowi palacze, którym może brakować witamin i minerałów.
Jak jeść?
Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne.
Jak przyrządzać?
Warto z nich przyrządzić marmoladę, dżem, syropy, nalewkę oraz wino.
Zobacz także: