Reklama

Owoce egzotyczne. W jakich schorzeniach wspomagają kurację?

Tym bardziej że są nawet wykorzystywane w preparatach, które poprawiają nasz stan zdrowia. A nawet mogą wspomagać leczenie wielu chorób. Oto niektóre z owoców dla nas bardzo cennych. Które z nich najlepiej spożywać, aby zaspokoić nasze potrzeby? Jakie wartości odżywcze i zdrowotne się w nich kryją?

Pitaja

Owoc kaktusa (zwany smoczym) zawiera witaminę C i betalainę, które obniżają poziom cukru i wzmagają odporność. Jest bogata w witaminy (A, C, z grupy B i E) i minerały (m.in. wapń, fosfor). Zawiera też dużo antyoksydantów. Ale mimo słodkawego smaku, ma mało kalorii (w 100 g - 50 kcal).

Reklama

Dzięki zawartości błonnika poprawia odporność i ogólną kondycję. Przyspiesza przemianę materii, więc wspomaga odchudzanie. Poprawia pamięć i zaleca się ją przy cukrzycy, bo obniża poziom glukozy. Zmniejsza poziom cholesterolu, wspomaga gojenie ran. Działa też korzystnie na wzrok.

Figa

Jest skarbnicą wapnia i błonnika, więc zaleca się ją w zaparciach. Ale nie tylko! Okazuje się, że 100 g (czyli kilka) fig ma prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka. Wzmacniają kości, zęby i zapobiegają osteoporozie. Są też najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców, więc regulują pracę jelit i chronią przed rakiem.

Nie brakuje im też obniżającego ciśnienie potasu i zwalczającego stres magnezu. Zmniejszają poziom cholesterolu, co chroni przed miażdżycą i związanymi z nią chorobami krążenia, czyli udarem mózgu i zawałem serca.

Ananas

Dzięki obecnej w nim bromelinie, odchudza i leczy infekcje stawów oraz układu oddechowego. Jego smaczny i słodki miąższ zawiera, oprócz słynnej już odchudzającej bromeliny, mnóstwo witamin (C, A, E, z grupy B), minerałów, kwasów owocowych, błonnika i leczniczych enzymów. Przyspiesza trawienie białek, skrobi, tłuszczów oraz przemianę materii.

Wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, więc wspomaga leczenie obrzęków, urazów, m.in. stawów, i ułatwia ich gojenie. Poprawia odporność i obniża temperaturę ciała w przypadku gorączki. Ananas może też łagodzić stany zapalne układu oddechowego, zatok, katar sienny czy kaszel.

Granat

Ma 3 razy więcej polifenoli niż czerwone wino i zielona herbata. Zwalcza raka i wspiera serce. Dzięki tym właściwościom zapobiega powstawaniu wolnych rodników i zwalcza te wytworzone, zmniejszając ryzyko nowotworów. Wspomaga leczenie stanów zapalnych, m.in. reumatyzmu. Wpływa korzystnie na krążenie.

Wzmacnia serce, obniża ciśnienie, poziom cukru i cholesterolu. Uszczelnia naczynia krwionośne. A dzięki obecnym w nim estrogenom wspomaga gospodarkę hormonalną. Zawiera kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, więc poleca się go w chorobach układu trawienia.

Awokado

To źródło cennych kwasów omega-3, które zapobiegają wrzodom żołądka. A także chronią wzrok. Ten owoc w kształcie gruszki, dzięki połączeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i sporej dawki witaminy E, usprawnia pracę mózgu. Poprawia pamięć i koncentrację. Obecne w awokado fitoskładniki obniżają ciśnienie i zmniejszają poziom cholesterolu.

Dzięki temu awokado zalecane jest w profilaktyce chorób serca jako cenne uzupełnienie kuracji lekami. Awokado zawiera też sporo potasu, który reguluje gospodarkę elektrolitową i warunkuje pracę układu sercowo- -naczyniowego. Zmniejsza stany zapalne w żołądku, zapobiega wrzodom, wzdęciom, biegunkom i zaparciom. Ułatwia wchłanianie substancji odżywczych i witamin. Ponieważ ma dużo luteiny, chroni wzrok, zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.

6 rad, kiedy jeść owoce z dalekich stron

1. W daktylach są związki aspirynopodobne. Gdy więc boli nas gardło i mamy katar, pijmy z nich odwar. Zaleca się go też przy astmie i jako środek wykrztuśny. Daktyle wzmocnią nas, szybko dostarczając dużej dawki energii.

2. Aby poprawić sobie nastrój, jedzmy owoce liczi. Pod ich chropowatą skórką kryje się miękki, jasny miąższ, słodko -kwaśny, o zapachu dzikiej róży. Ma dużo witaminy C, żelaza, polifenoli i cukru. Dodaje sił i polepsza samopoczucie.

3. Na zszargane stresującym życiem nerwy pomaga papaja. Nie tylko koi układ nerwowy, ale i wzmacnia odporność oraz zapobiega infekcjom.

4. Gdy chcemy schudnąć, do sałatek dodajmy persymonę (przypomina pomarańczowe pomidorki), pomelo (jest jak duży grejpfrut), gujawę (wygląda jak gruszka) i papaję (o owalnym kształcie) oraz liczi (chińskie śliwki).

5. Jeżeli mamy problemy z nerkami, nie spożywajmy karamboli (w kształcie gwiazdy), bo sprzyja kamicy. 6Ze względu na dużą zawartość kwaśnej witaminy C, nie powinno się jeść pomarańczy w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w nadkwaśności

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy