Reklama

Reklama

Owoce egzotyczne. W jakich schorzeniach wspomagają kurację?

​Coraz więcej pojawia się w naszych sklepach owoców z egzotycznych krain. Niektóre już dobrze znamy, ale wciąż odkrywamy nowe. Mają nie tylko ciekawy, oryginalny smak, zazwyczaj inny niż owoce polskie, ale podobnie jak nasze jabłka, gruszki czy śliwki zawierają dużo minerałów, witamin, błonnika i innych cennych substancji. Wiele z nich ma wspaniałe właściwości. Dlatego warto je jeść, choćby od czasu do czasu.

Tym bardziej że są nawet wykorzystywane w preparatach, które poprawiają nasz stan zdrowia. A nawet mogą wspomagać leczenie wielu chorób. Oto niektóre z owoców dla nas bardzo cennych. Które z nich najlepiej spożywać, aby zaspokoić nasze potrzeby? Jakie wartości odżywcze i zdrowotne się w nich kryją?

Pitaja

Reklama

Owoc kaktusa (zwany smoczym) zawiera witaminę C i betalainę, które obniżają poziom cukru i wzmagają odporność. Jest bogata w witaminy (A, C, z grupy B i E) i minerały (m.in. wapń, fosfor). Zawiera też dużo antyoksydantów. Ale mimo słodkawego smaku, ma mało kalorii (w 100 g - 50 kcal).

Dzięki zawartości błonnika poprawia odporność i ogólną kondycję. Przyspiesza przemianę materii, więc wspomaga odchudzanie. Poprawia pamięć i zaleca się ją przy cukrzycy, bo obniża poziom glukozy. Zmniejsza poziom cholesterolu, wspomaga gojenie ran. Działa też korzystnie na wzrok.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje