Reklama

Reklama

"Owoc wróżek" dobry o każdej porze roku

O cennych właściwościach agrestu ludzie wiedzą już od dawna. Wielu Polaków sadziło go kiedyś w przydomowych ogródkach, aby później móc delektować się jego charakterystycznym smakiem. Dziś nieco osłabł na popularności, ale nadal ma swoich zagorzałych fanów. Nic dziwnego, w końcu owoce agrestu są bardzo zdrowe. Zobacz, dlaczego warto je jeść!

Agrest dawniej nazywany był również "owocem wróżek" i to nie bez powodu. Niektórzy uważali, że mieszkają w nim... właśnie wróżki. 

Reklama

Dziś większość fanów agrestu zgodnie przyznaje, że jego owoce idealnie nadają się do zimowej herbaty.

Nie bez powodu nasze babcie często przygotowują kompoty lub dżemy z agrestu latem, aby delektować się nim w chłodniejsze dni. 

Agrest zawiera pektyny, więc jest świetny na konfitury oraz inne przetwory. Jest również skarbnicą magnezu, a także wapnia.

Spożywany na surowo, pomaga na zaparcia i lepsze trawienie. Obniża też cholesterol, ponieważ zawiera cenne pektyny. Sprawdzi się też przy przeziębieniu, ponieważ wykazuje działanie przeciwgorączkowe. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: agrest | owoce | zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje