Reklama

Otyłość brzuszna zmorą kobiet

​Nie lekceważ jej, ponieważ przyczynia się do chorób układu krążenia, nadciśnienia i cukrzycy. Zacznij zdrowiej się odżywiać, ćwicz i zmniejsz stres, bo sprzyja podjadaniu.

Mogą zdziałać cuda, pod warunkiem, że będziesz stosowała je regularnie. Sięgaj po nie codziennie, przynajmniej przez miesiąc, aby ocenić ich skuteczność. 

Zacznij dzień od wypicia szklanki ciepłej wody z łyżką octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki cynamonu. Możesz dodać łyżeczkę miodu. Zarówno ocet, jak i cynamon regulują poziom glukozy we krwi i zapobiegają napadom głodu. 

Posypuj potrawy świeżo mielonym pieprzem czarnym lub cayenne, ponieważ przyspieszają przemianę materii i pomagają pozbyć się nadwagi. Łagodzą też wzdęcia, obniżają poziom złego cholesterolu i zapobiegają zlepianiu się płytek krwi w tętnicach. Stosuj ok. 1/4 łyżeczki dziennie. 

Reklama

Pij napar ze świeżego imbiru (2-3 filiżanki dziennie). Zawarty w nim olejek działa żółciopędnie i przeciwskurczowo. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii i łagodzi wzdęcia.

Kurkuma ułatwia spalanie tłuszczu, poprawia trawienie i wspomaga funkcjonowanie wątroby. Dodawaj ją do dań mięsnych, warzywnych, past do chleba itp. Stosuj 1/2 łyżeczki dziennie.

Zmniejsz stres

Życie w ciągłym napięciu sprzyja podjadaniu i tyciu. Naucz się rozładowywać stres. Najlepszym sposobem jest ruch. Ale nie forsuj się. 

Zacznij od ćwiczeń o umiarkowanej intensywności, angażujących duże grupy mięśni, np. pływania, długich spacerów, jazdy na rowerze treningowym. 

Wyjdź z domu, spotykaj się z przyjaciółmi. Przebywanie w miłym gronie doskonale odpręża. Podobnie jak ulubione zajęcia. Znajdź czas na rozwijanie hobby. Zapisz się na zajęcia w domu kultury, np. na taniec.

Stosuj zioła 

Jeśli zdarzy Ci się zjeść coś tłustego, wypij napar z majeranku (łyżeczka ziół na szklankę wrzącej wody). Majeranek ułatwia spalanie tłuszczu i łagodzi wzdęcia. 

Po zbyt obfitym posiłku zjedz płaską łyżeczkę kminku i popij ciepłą wodą. Kminek możesz także zaparzyć i wypić napar. 
Wieczorem, przed snem przygotuj sobie filiżankę melisy. Zioło to nie tylko uspokaja, ale także ułatwia trawienie.

Mniej, ale częściej

Jedz pięć posiłków dziennie i żadnego nie pomijaj. Uważaj tylko, aby nie były zbyt obfite. Wstawaj od stołu z lekkim niedosytem. Nie próbuj jednak się głodzić, bo organizm zacznie oszczędzać energię i mimo ograniczania kalorii przestaniesz chudnąć. Jedz niewielkie porcje co trzy- cztery godziny. Jeśli będziesz głodna między posiłkami, przygotuj sobie zdrowe przekąski. Sycące są np. jabłka, surowa marchewka. Jeśli nie czujesz się najlepiej po surowiźnie, warzywa możesz ugotować na parze, a niektóre owoce (jabłka, gruszki) upiec.

Zobacz także:


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: otyłość
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy