Przejdź na stronę główną Interia.pl

Odzwyczaj się od fast foodów i słodyczy

Trudno ci przetrwać dzień bez batonika czy hamburgera? Cóż, takie jedzenie może… uzależniać!

Jak zerwać z tym nałogiem? Badania naukowe wykazały, że wysoka zawartość tłuszczu, cukru oraz soli w potrawie silnie oddziałuje na ośrodki przyjemności w naszym organizmie. To dlatego właśnie tak często sięgasz po niezdrowe jedzenie, które dodatkowo jeszcze pobudza apetyt, a ty zjadasz więcej i więcej…

Reklama

Poza tym, im częściej jesz tłuste, słone oraz słodkie dania, tym twój organizm wytwarza więcej leptyny (hormonu odpowiedzialnego za apetyt i magazynowanie tłuszczu w tkankach), a to powoduje, że szybciej tyjesz. Pora zmienić te nawyki żywieniowe, zanim zaszkodzą twojemu zdrowiu. Oto wskazówki.

Nie od razu

Aby wyleczyć uzależnienie od fast foodów i słodyczy:
• policz, ile razy w tygodniu sięgasz po słodkości oraz jak często jesz niezdrowe posiłki;
• zmniejsz tę liczbę o jedną słodką przekąskę oraz o jeden fastfoodowy posiłek tygodniowo;
• zastąp ten niezdrowy posiłek czymś zdrowszym i pożywniejszym, np.: świeżym owocem, warzywem, garścią orzechów albo suszonych owoców, jogurtem czy sałatką - to doskonałe zamienniki dla posiłku z baru szybkiej obsługi, słodkiego batonika czy czekolady.

Takie stopniowe wprowadzanie zmian ograniczy napady głodu i sprawi, że nie będziesz czuła się rozdrażniona.

Bez wyrzeczeń

Inny sposób na zerwanie z fastfoodowym i słodkim jedzeniem to zastąpienie tylko części posiłku zdrowym zamiennikiem.
• Jeśli np. zawsze jadasz hamburger z frytkami, spróbuj zastąpić je sałatką ze świeżych warzyw lub owoców. Nadal będziesz cieszyła się smakiem hamburgera, jednak cały posiłek będzie zdrowszy, mniej słony i nie tak kaloryczny. Stosując takie triki, stopniowo będziesz tracić ochotę na niezdrowe, tłuste dania.
• Nie możesz obyć się bez słodyczy? Rób je sama, dodając zawsze o 2/3 mniej cukru niż podaje przepis. Cukier możesz też zastąpić miodem. Zauważysz, że twoja ochota na słodycze znacznie zmaleje.

Jedz na zdrowie

Ryby, drób i chude mięso, np. cielęcina. Gotuj je albo piecz bez tłuszczu, ew. z dodatkiem oliwy z oliwek, doprawiaj dużą ilością ziół zamiast soli. Takie mięso jest dużo mniej kaloryczne i bardziej pożywne niż hamburgery czy mięso w panierce.

Kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i pieczywo - zawierają węglowodany złożone, które są doskonałym źródłem energii. Jedz je zamiast frytek, zasmażanych ziemniaków itp.

Jogurt naturalny i kefir - są niskotłuszczowe i zawierają żywe kultury bakterii, które regulują pracę jelit. Używaj ich w zastępstwie majonezu i tłustych sosów. Zmieszane z owocami (zamiast śmietany) stworzą pyszny i zdrowy deser.

Świeże i gotowane warzywa oraz owoce - są niskokaloryczne, zawierają wiele witamin i minerałów oraz mnóstwo błonnika, który reguluje perystaltykę jelit i usuwa toksyny nagromadzone w organizmie. Warzywa i owoce jedz nawet pięć razy dziennie, jako dodatek do innych potraw lub jako samodzielne danie.

Konsultacja dietetyczna - Katarzyna Okręglicka

Tina 14/2010

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje