Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Ochrona przed biegunką w podróży

Podczas podróży biegunka jest dolegliwością szczególnie nieprzyjemną. Jednym z głównych czynników ryzyka jest niewystarczająca higiena. Niestety "zemsta Montezumy" należy do najczęstszych problemów zdrowotnych, z którymi borykamy się podczas podróży. Szczególnie duże ryzyko zachorowania występuje w krajach rozwijających się. Nietypowe zarazki (wirusy, bakterie, pasożyty), do których układ odpornościowy nie jest przyzwyczajony i przed którymi nie potrafi się bronić, często atakują podróżnych.

Przeczytaj fragment książki "Naturalne antybiotyki" Claudii Ritter:

Najważniejsza zasada zapobiegania brzmi: "Ugotuj, umyj, obierz lub zostaw to". Osoby zdrowe chorują rzadziej, ale wśród osób z osłabionym układem odpornościowym biegunka może mieć bardzo gwałtowny, a niekiedy wręcz śmiertelny przebieg.

Reklama

Do lekarza Jeżeli w ciągu trzech dni dolegliwości nie zaczną ustępować, choroba ma bardzo ciężki przebieg, pojawią się: gorączka, wymioty, problemy z krążeniem albo krew w stolcu, należy natychmiast udać się do lekarza. Biegunka u ciężarnych, seniorów oraz dzieci poniżej drugiego roku życia powinna być z zasady leczona przez lekarza, podobnie jak biegunki, które występują 8-10 dni po powrocie z urlopu.

Środki wspomagające

Owoce i warzywa przed spożyciem myć, obierać i ewentualnie poddawać obróbce termicznej.

Surowe mięso, ryby i inne owoce morza dokładnie gotować, smażyć lub piec.

Zrezygnować ze spożywania lodu w kostkach, lodów oraz surowych potraw jajecznych (majonezu).

Wodę do picia i mycia zębów gotować lub dezynfekować za pomocą specjalnych środków.

Przed każdym posiłkiem dokładnie myć ręce.

Przeciwko niektórym chorobom (tyfus, cholera) można się zaszczepić.

Środki ochronne i wspomagające terapię

Nalewka z ostrego chili

Czy zwróciliście uwagę, że w krajach ciepłej i gorącej strefy klimatycznej jedzenie często jest bardzo ostre? Dzieje się tak nie bez powodu - ostre substancje zawarte w przyprawach skutecznie powstrzymują rozwój zarazków chorobotwórczych, które w ciepłym klimacie rozmnażają się szczególnie szybko.

Zawarta w chili kapsaicyna dobrze rozpuszcza się w alkoholu. Jednak bardzo ostre składniki powinno się stosować tylko po rozcieńczeniu. Aby przygotować preparat, należy rozdrobnić małą garść średnio ostrych strączków chili i włożyć je do wyparzonego zakręcanego słoika. Chili zalać wódką o zawartości alkoholu 38-42 proc., tak aby owoce były nią całkowicie zakryte. Całość odstawić na dwa tygodnie, żeby nalewka naciągnęła. Potem przefiltrować przez filtr do kawy i wlać do ciemnej buteleczki z pipetką.

Ważna wskazówka: ponieważ owoce chili mają różną ostrość i w przypadku niewłaściwego dawkowania mogą wystąpić niepożądane, niekiedy ciężkie działania uboczne, najlepiej postępować w sposób opisany poniżej. Najpierw wymieszać 1 kroplę nalewki z 1 łyżką wody. Potem dodawać nalewkę do czasu, aż roztwór będzie miał dość ostry smak. Stosowanie doustne - 3 razy dziennie 1-10 kropel nalewki rozcieńczyć w szklance wody. Nie należy stosować wewnętrznie u chorych z krwawieniem z żołądka lub jelit, kobiet ciężarnych, karmiących i małych dzieci.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje