Reklama

Reklama

Ocet jabłkowy na zdrowie

W kuchni używamy go jako przyprawy, ale ma on dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Poznaj leczniczą moc octu jabłkowego!

Dla zdrowego serca

Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Obecny w occie kwas chlorogenowy hamuje utlenianie cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Reklama

Jego stałe stosowanie zmniejsza czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Badania wykazały, że osoby regularnie dodające ocet jabłkowy do sałatek - około 5-6 razy w tygodniu - były wielokrotnie mniej zagrożone chorobami niedokrwiennymi serca, niż używające go rzadko!

Dla szczupłej sylwetki

Zmniejsza stężenie glukozy we krwi, zwiększając wrażliwość komórek na insulinę. Jest więc polecany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością. 

Szczególnie wskazany w stabilizowaniu skoków cukru we krwi, a najbardziej po posiłkach bogatych w węglowodany - ziemniaki, makaron, chleb - i na zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

Przyczynia się do utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej, zmniejszając masę ciała. Daje uczucie sytości. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje