Reklama

Reklama

Niezwykłe lekarstwo: Jaki miód wybrać?

Miód warto jeść regularnie, ale można też sporządzać z niego okłady (na zmiany skórne i blizny) czy używać jak maści (na liszaje, czyraki).

Najlepiej spożywać go na zimno, jeśli dodajesz go do wody, herbaty - nie powinna być wrząca. Wiele miodów traci lecznicze właściwości powyżej 40°C.

Reklama

Dobre rezultaty przynosi alergikom 2-tygodniowa kuracja miodem z okolicy, w której chory mieszka. Pierwszy tydzień - codziennie jedz jedną łyżeczkę więcej, drugi tydzień - codziennie jedną łyżkę mniej.

Gryczany i rzepakowy działają odtruwająco, pomagają walczyć z anemią (mają sporo żelaza, podobnie jak miód spadziowy), wspomagają wątrobę, działają przeciwmiażdżycowo. Te rodzaje miodu mają dość ostry smak. Zaleca się je także na schorzenia serca i układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi.

Akacjowy - warto go jeść przy probelmach gastrycznych. Łagodzi zgagę, wzdęcia, zmniejsza zaparcia, a także koi nerwy.

Lipowy działa napotnie, wzmacnia serce. Sięgaj po niego w okresie infekcji gardła i zatok - zwalcza bakterie.

Manuka ma ostry, specyficzny smak. Spożywanie go korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, wzmacnia też odporność.

Okład z miodu

Gdy dokucza trądzik, miodem manuka smaruj twarz, plecy. Regularne stosowanie miodu na blizny i zagojone rany nie dopuści do przerostu blizny, a skóra w tym miejscu stanie się gładka i jasna. Każdy miód leczy liszaje, ropnie i czyraki. Gdy dokucza ból stawów, posmaruj skórę grubo miodem gryczanym, przyłóż gazę i zabandażuj. Powtarzaj okład kilka dni. Ból powinien się zmniejszyć.

Kompresy miodowe

Na przeziębienie, męczący kaszel pomoże kompres z łyżki miodu, łyżki mąki i kilkunastu kropli oleju lnianego. Składniki zagnieć jak na ciasto, przyłóż do klatki piersiowej (ale nie na wysokości serca), zostaw na kilka godzin lub całą noc.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje