Reklama

Niezwykła moc czosnku

Bez niego wiele dań straciłoby smak.

Niezwykle aromatyczny, o wyrazistym ostrym smaku jest jedną z najpopularniejszych przypraw. A do tego uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma też moc innych leczniczych właściwości. Idealnie nadaje się do przyprawiania mięs. Czosnek lubi szczególnie wieprzowina, cielęcina i baranina. Najczęściej używamy zmiażdżonych czy drobno posiekanych ząbków. Gdy chcemy dusić albo piec mięso, najlepiej przygotować pastę czosnkowo--ziołową (np. z majerankiem, cząbrem, bazylią, solą). Nacieramy nią mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, zanim trafi do piekarnika. Dodatkowo połówkami ząbków czosnku możemy naszpikować mięso przed pieczeniem. Tarty czosnek poprawi smak sosów przyrządzanych na bazie oleju i octu. 

Reklama

Jest też niezbędny do przyprawiania żurków, często chłodników, szpinaku czy bakłażana. Warto spróbować też czosnku grillowanego lub pieczonego. Pieczemy go w łupince po odcięciu górnej części główek (by ząbki były widoczne), skropiony oliwą z oliwek i posypany solą. Upieczony jest doskonałą bazą do przygotowania masła czosnkowego. Warto przekrojonym surowym ząbkiem czosnku posmarować boki i dno naczynia,w którym będziemy jakąś potrawę dusić, zapiekać czy gotować. Dzięki temu zdecydowanie zyska ona na smaku. 

Czosnek możemy też marynować i kisić. Można go później wykorzystać do kanapek, sałatek, zup, sosów sałatkowych, jako dodatek do makaronów, serów czy różnych przystawek. Marynować możemy w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół czy papryczki chili lub occie winnym czy jabłkowym. Do octowej marynaty warto dodać miód albo wino. Czosnek kisimy podobnie jak ogórki. A jeśli została nam zalewa z tegorocznych kiszonych ogórków, możemy ją wykorzystać i zalać nią czosnek.

33/2016 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy