Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Niedoczynność tarczycy? To nie wyrok

Teraz postaw na dietę. Możesz usprawnić przemianę materii i zachowasz swoją masę ciała. Jedz pięć mniejszych posiłków dziennie. Ważne, aby urozmaicić jadłospis. Białko i jod powinny znaleźć się w czołówce.

Jedz trzy pożywne dania i dwie przekąski

Reklama

Dzień zacznij od jak największej ilości błonnika oraz węglowodanów złożonych np. z owsianki, kanapki z pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Do tego możemy zjeść np. lekką pastę z soczewicy, chudy twaróg z olejem lnianym tłoczonym na zimno lub jajka. Takie składniki są wolniej trawione i dostarczają stałej porcji energii, której cierpiącym na niedoczynność tarczycy brakuje.

Dodatkowo błonnik zapobiega zaparciom. Kolacja musi być lekkostrawna, bez dodatku zbóż czy białka. Najlepiej zjeść grillowane warzywa lub np. zupę, która zapewni równowagą sodowo - potasową, a tym samym dobre nawodnienie komórek. W ten sposób pozbędziemy się obrzęków, które są zmorą wszystkich chorych.

Czego jeść najwięcej? 

Polecane są ryby: śledź, dorsz, makrela. Zawierają bowiem kwasy omega trzy oraz przyśpieszają metabolizm i pozytywnie wpływają na cały układ nerwowy. 

Selen  

Jego źródłem są pestki słonecznika i dyni, orzechy włoskie, siemię lniane, pełnoziarnisty orkisz (wystarczą dwie łyżki każdego dnia) i jajka (jedno jajko cztery razy w tygodniu). Niedobór tego pierwiastka wywołuje spowolnienie przemiany materii i zwiększa prawdopodobieństwo przybrania na wadze.

Magnez 

Znajdziesz go w: pestkach dyni, kaszy gryczanej, płatkach owsianych i zielonych warzywach liściastych. Rozluźnia mięśnie, co sprzyja lepszej perystaltyce jelit i zapobiega zaparciom. 

Białka

Pełnowartościowym źródłem białka jest mięso. Jedz je trzy razy w tygodniu nie więcej niż 150 g, ryby morskie (cztery porcje w tygodniu) oraz jajka (cztery w tygodniu). Białko przyspiesza metabolizm i wpływa na lepszą przemianę materii.

Czego unikać? 

Produktów zawierających tzw. goitrogeny. Unikaj: kapusty, szpinaku, jarmużu, brukselki, brokułów, ziemniaków i orzechów laskowych. Produkty te nie powinny pojawiać w naszej diecie częściej niż trzy razy w tygodniu. 

Napoje zakazane

Zrezygnuj z picia kawy i mocnej czarnej herbaty. Osłabiają one działanie nadnerczy - kolejnego istotnego gruczołu, który wpływa na tarczycę.

Kaszę jaglaną jedz tylko raz w tygodniu

Zawiera enzym, który hamuje wchłanianie jodu i przez to zmniejsza produkcję hormonów tarczycy. Z tego powodu osoby z niedoczynnością tego gruczołu powinny ograniczyć jej jedzenie do najwyżej jednej porcji w tygodniu.

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje