Reklama

Reklama

Nie zapomnij o cebuli!

Cebula ma wiele cennych właściwości, więc warto regularnie po nią sięgać. Nie bez powodu stosuje się ją już od wieków. Co takiego ma nam do zaoferowania?

Nasze prababcie dobrze wiedziały co robią, dbając o to, by w domowych spiżarniach zawsze mieć cebulę. Warzywo docenia się już od wieków. Nie bez powodu.Cebulę ceni się za jej właściwości bakteriobójcze i zawartość witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność. Stosuje się ją przy również przeziębieniu, robiąc z niej naturalny syrop. Nie wszyscy są fanami charakterystycznego zapachu warzywa. Jednak kiedyś uważano, że ma on swoje zalety, bo pomaga odkazić nos przy katarze. To jednak nie jedyne plusy regularnego stosowania cebuli. Ponieważ zawiera ona sporo potasu, jest pomocna przy nadciśnieniu tętniczym. Mówi się też, że poprawia trawienie i jest dobra na zaparcia, jednak nie każdemu służy. Osoby, które cierpią na zgagę lub choroby nerek, jelit czy wątroby nie powinny sięgać po cebulę. Trzymać od niej z daleka powinni się też ci, którzy cierpią na niewydolność serca. Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: cebula | zdrowie | naturalne kuracje

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje