Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nie wyrzucaj skorupek jaj!

Traktujemy je jak odpady, a to duży błąd. Mogą bowiem zrobić wiele dobrego dla naszego zdrowia.

Zawierają wapń, którego potrzebują twoje kości: zapobiega osteoporozie i pomaga zrastać się po złamaniu. Ma to znaczenie zwłaszcza w okresie menopauzy i po nim. Wapń przyswaja się w towarzystwie kwasu cytrynowego.

Zmiel i zjedz...

Reklama

Kuracja wzmacniająca kości jest łatwa do przeprowadzenia. Skorupkę umytego surowego jajka zalej wrzątkiem, zostaw na 5 minut.
Osusz, zmiel na pył (np. w młynku do kawy), wymieszaj z sokiem z 1/2 cytryny, zjedz. Uwaga, więcej niż 1 łyżeczka proszku ze skorupek dziennie podrażnia przewód pokarmowy!

...albo wyszoruj zęby

Zmieszaj 1/4 szklanki zmielonych skorupek jaj i 2-3 łyżeczki oleju kokosowego, możesz dodać kilka kropli olejku z mięty pieprzowej. Taką pastą myj zęby rano i wieczorem. Doskonale wybiela!

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje