Reklama

Reklama

Nie wyrzucaj liści kalarepy

Kalarepa jest wdzięcznym warzywem. Możemy zrobić z niej pyszną surówkę albo pokroić w paski, które posłużą nam do smakowania humusu.

Najbardziej cenna odżywczo będzie, gdy spożywamy ją na surowo. Może poszczycić się zawartością minerałów, takich jak miedź, wapń, potas i magnez. Ze względu na sporą dawkę żelaza, zalecana jest w diecie osób borykających się z anemią.

Reklama

Regularne spożywanie kalarepy wzmacnia układ kostny i serce, a dzięki luteinie wspomaga wzrok.  

Nie wszyscy wiedzą, że liście kalarepy, są nie tylko jadalne, ale też niezwykle cenne odżywczo. Ponadto mogą zdradzić nam, czy warzywo było nawożone chemicznie - jeśli widzimy pożółkłe, raczej zrezygnujmy z takiego zakupu.  

Co kryje się w liściach kalarepy? Witaminy A i K oraz witaminy z grupy B, które znakomicie wspierają układ nerwowy. Liście możemy wykorzystać jako składnik soku warzywnego, albo zrobić z nich dodatek do obiadu i potraktować jak zieloną sałatę.  

Spożywanie kalarepy zaleca się osobom będącym na diecie - wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego i perystaltykę jelit, a zawarte w niej związki siarkowe, wykazują działanie zarówno bakteriobójcze, jak i grzybobójcze.

Okazuje się, że zwykła kalarepa ma nam naprawdę sporo do zaoferowania.

****

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Zobacz wideo:

Dowiedz się więcej na temat: kalarepa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje