Reklama

Nie tylko czosnek i miód leczą

Aby szybciej uporać się z chorobą, w czasie przeziębienia trzeba zmienić zasady odżywiania.

Gdy czujesz, że bierze cię przeziębienie, sięgnij od razu po domowe i sprawdzone antybiotyki. Ale nie zapominaj, że niezwykle ważna jest też dieta ochronna. Nie może w niej zabraknąć witaminy D oraz tych z grupy B. Poza tym ważne są cynk i selen. 

Najlepszy jest jadłospis lekkostrawny, pozbawiony potraw smażonych i wzdymających. Warzywa i owoce powinny być gotowane, a nie jedzone na surowo. Ciemne pieczywo zamień na ryż, owsiankę i suchary, czyli węglowodany lekkostrawne. To samo dotyczy białka. 

Lepsze będą pieczone ryby i drób oraz jajka na miękko. Poza tym trzeba jeść częściej, a mniej oraz regularnie uzupełniać płyny. 

Reklama

Tego potrzebuje organizm w infekcji

Cynk: hamuje namnażanie się wirusów w organizmie. Przy pierwszych objawach przeziębienia trzeba go jak najszybciej zacząć przyjmować. Zalecana dzienna dawka to od 15 do 20 mg. Na co dzień dostarczysz go, jedząc: nasiona dyni,  ziarna sezamu,  pestki słonecznika,  sery żółte,  mięso i podroby,  gorzką czekoladę. 

Selen: działa przeciwzapalnie i podnosi odporność. Jego najbogatszym źródłem są orzechy brazylijskie. Wystarczy zjeść tylko jeden, by zaspokoić jego dzienne zapotrzebowanie. 

Witamina D: ma wpływ również na nasz system immunologiczny. Dlatego ważna jest jej suplementacja. W pożywieniu znajdziesz ją w: łososiu,  sardynkach,  makreli,  tranie,  jajach. 

Witaminy z grupy B: uczestniczą w tworzeniu przeciwciał i podnoszą odporność. Ich źródłem są: kasza jaglana,  drożdże,  płatki owsiane,  ryż. 

Kasza jaglana

Ma działanie osuszające, pozwala pozbyć się zalegającego śluzu. Odkwasza organizm i wzmacnia odporność. Nadaje się dla alergików i osób nietolerujących gluten.

Zielona herbata

Choć wychładza organizm, to właśnie ona jest uznawana przez Japończyków za lek na grypę. Można ją pić z malinami, cynamonem i imbirem lub płukać nią gardło. 

To ci nie pomoże

Produkty mleczne i cukier. Te pierwsze powodują zwiększoną produkcję śluzu. Cukier natomiast osłabia naturalne mechanizmy obronne.  

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama