Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nie rób tego wątrobie

Co jeść, gdy choruje się na zapalenie wątroby? ​Potrawy powinny być lekkostrawne - białe pieczywo, warzywa na parze oraz chude gotowane mięso i ryby. Należy wykluczyć dania smażone i ciężkostrawne, ograniczyć tłuszcze - używać minimalnych ilości masła, oleju rzepakowego lub oliwy.

Zrezygnować z potraw wzdymających i pikantnych, dodawać do dań przyprawy żółciopędne (tymianek, majeranek, miętę, oregano). Jeść jajka (na miękko), a nabiał wyłącznie chudy - twarogi, jogurty i kefiry. 

Na śniadanie dwie kromki bułki paryskiej, dwa  jajka na półmiękko, pomidor, kawa albo pasta z dorsza z koperkiem, chleb pszenny, herbata. 

Reklama

Drugie śniadanie. Mus owocowy z malin, jabłek i brzoskwiń gotowanych, herbata albo dwa  suchary, maślanka. 

Obiad. Zupa krem z dyni, gotowana pierś indycza, buraki, ziemniaki, kompot albo zupa pomidorowa z makaronem, kasza jaglana, klopsiki w rosole, marchewka z groszkiem, lemoniada. 

Podwieczorek Pieczone jabłko z cynamonem, woda z cytryną albo ciasto drożdżowe z morelami, herbata. 

Kolacja Chudy twaróg z bananem, słaba herbata albo sałatka z fasolki szparagowej, groszku, cukinii na ciepło z grzankami z białej bułeczki, woda.

Zobacz także: 


Dowiedz się więcej na temat: wątroba

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje