Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nie daj się upałom

Gdy słupek rtęci oscyluje wokół 30º C, codzienne życie staje się trudne, ale można sobie poradzić z falą gorącego powietrza.

Co warto jeść?

Postaraj się nie gotować na zapas, by w wysokiej temperaturze nic się nie zepsuło. Postaw na dania lekkostrawne, a także, zawierające dużo wody, warzywa i owoce. Arbuzy, melony, pomidory, sałata, ogórki, cukinia, rzodkiewki i brokuły mają jej najwięcej. Unikaj ciastek z kremem, tatara i dań z surowego mięsa.

Czym najlepiej ugasisz pragnienie?

Reklama

Może trudno w to uwierzyć, ale pragnienie lepiej ugasi ciepła herbata, a nie zimny napój z kostkami lodu. Pod wpływem zimnego bodźca organizm zatrzymuje bowiem ciepło, a nie wydala je. Odpowiednia jest woda mineralna - warto dodać do niej szczyptę soli. Unikaj herbatek z moczopędnych ziół: rdestu, pokrzywy, skrzypu, mniszka. 

Gdy jest ci za gorąco

W zamrażarce przechowuj dwa małe kompresy żelowe. Gdy poczujesz, że jest ci za gorąco - przykładaj je do skroni, nadgarstków, w zgięcie łokcia, pod kolano lub w okolice kostki na nodze. To są punkty, przez które najszybciej obniżysz temperaturę ciała. Na kark, dekolt, twarz rozpylaj zimną wodę. Spryskiwacz trzymaj w lodówce. Na kilka minut zanurz stopy w misce z zimną wodą, do której dodaj kilka kropli (10-15) olejku miętowego. 

Dowiedz się więcej na temat: Upał | temperatura | lato

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje