Reklama

​Namocz ziarna, nasiona i orzechy przed jedzeniem

Dzięki temu prostemu trikowi będą łatwiej strawne, a nasz organizm przyswoi je niemal w stu procentach.

Namaczanie ułatwi też usunięcie kwasu fitynowego, utrudniającego przyswajanie z nich wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Jednocześnie zwiększysz ilość wchłanianych witamin, zwłaszcza z grupy B. 

W czym moczyć? 

Najlepiej w samej wodzie lub wodzie z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny, octu jabłkowego, szczypty soli. 

Jak długo? 

Orzechy laskowe, nasiona dyni - 10 godzin.

Orzechy włoskie, migdały - 8 godzin.

Orzechy nerkowca, pistacje - 2-4 godziny. 

Orzechy brazylijskie - 1 godzinę.

Ziarna słonecznika, sezamu - 4-6 godzin.

Reklama

Po moczeniu orzechy lub nasiona możesz zjeść od razu lub wysuszyć np. w piekarniku w najniższej temperaturze i sięgnąć po nie, kiedy będziesz miała na nie ochotę.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy