Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Najlepszy przepis na orzechówkę

Orzechówka jest od dawna używana w medycynie naturalnej. Łagodzi dolegliwości związane z przewodem pokarmowym (biegunki, niestrawność, zaparcia), zwalcza również infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Wspomaga też leczenie cukrzycy i miażdżycy.

Składniki

  • 1 kg orzechów
  • 1 l spirytusu
  • 300 g miodu (do zrobienia syropu miodowego)

Przygotowanie nalewki orzechowej nie jest trudne. Jej podstawowym składnikiem są młode, jeszcze zielone, orzechy włoskie. Powinny być zebrane  w pierwszej połowie lipca  (w chłodniejszych regionach Polski można to zrobić także później). Orzechy muszą być jeszcze miękkie, aby dało się  je w całości kroić nożem. Najlepiej wybierać  mniejsze orzechy. 

Sposób przygotowania:

1. Orzechy umyj. Do  ich krojenia załóż gumowe rękawiczki, bo sok z młodych orzechów bardzo plami ręce. Z tego samego powodu najlepiej używać szklanej deski albo drewnianą owinąć folią. Pokrój orzechy na ćwiartki (ze skórą - zawiera najwięcej zdrowych substancji, garbników). Przełóż je do dużego słoja  i zalej spirytusem. Zakręć  i pozostaw  na 6 tygodni  w ciemnym miejscu. 

 2. Przygotuj syrop miodowy. - 300 g miodu wymieszaj ze 100 ml ciepłej wody. Odkręć słój z zalewą, przełóż orzechy do innego naczynia, a płyn przecedź. Usuń pozostały na sitku osad, a do słoja  z orzechami wlej zmacerowany spirytus i zalewę miodową. Wymieszaj,  a następnie przelej do butelek z ciemnego szkła. Odstaw na pół roku. Potem pij raz dziennie po łyżce (rozcieńczonej  w wodzie), a w razie choroby - po cztery łyżki. 

Zobacz też:




Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje