Przejdź na stronę główną Interia.pl

Najlepszy czas ziół

​Domowy syrop, wino, napar z kwiatów i leczniczych części roślin warto przygotować teraz, gdy kwitnie rumianek, krwawnik, mniszek lekarski i glistnik jaskółcze ziele. Oprócz kwiatów pozbieraj młode liście babki lancetowatej oraz pokrzywy przed kwitnieniem, a także ziele krwawnika.

Zbieraj tylko zdrowe, dorodne części roślin. Najlepszy na zbiór jest słoneczny, suchy dzień. Jeśli chcesz suszyć kwiaty lub liście, zrób to w uchylonym piekarniku w temp. 30°C.

Reklama

Babka lancetowata

Liście można jeść na surowo, dodając do surówek, sałatek, koktajli (wzmocnią włosy, pomogą na trądzik i trawienie). Warto je suszyć. Napar z liści stosuje się w chorobie wrzodowej, na kłopoty trawienne, zaparcia. Zmiażdżony świeży liść leczy czyraki. Syrop (sok ze świeżo zmielonych liści połącz z miodem) łagodzi kaszel, oczyszcza drogi oddechowe, wzmacnia.

Mniszek lekarski

Lecznicze właściwości mają żółte kwiaty, liście i korzeń. Świeże listki można jeść surowe (oczyszczą organizm z toksyn, wspomagają wydzielanie żółci) lub suszyć i parzyć. Z kwiatów przygotujesz wino: 250 g kwiatów wrzuć do słoja, dodaj 1 kg cukru, 2 l przegotowanej wody i 50 g drożdży winnych. Odstaw w ciemne miejsce na 3-5 tygodni. Gdy kwiaty opadną, wino przecedź i zlej do butelek. Przyjmuj mały kieliszek wina dwa razy dziennie przed posiłkiem. Pomoże na kłopoty trawienne.

Krwawnik

Jego kwiaty i ziele działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, łagodzą wzdęcia, kolki, niestrawność, pobudzają wydzielanie żółci. Napar z krwawnika stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne skóry. Roślinę ścina się całą z kwiatami i suszy w suchym, ciemnym miejscu. Z suszu przygotujesz napar (1 płaska łyżka na szklankę wrzątku) pomocny w problemach gastrycznych, na wzmocnienie, do przemywania skóry.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje