Przejdź na stronę główną Interia.pl

Najlepsze źródła witaminy B3

​Jeżeli masz częsty kontakt ze słońcem, twój organizm samodzielnie ją sobie wytwarza. Co zrobić, aby jej poziom nie zmalał po lecie?

Najważniejsza jest dieta. Bo choć pozytywne oddziaływanie słońca jest niewątpliwe, przy niedożywieniu ono nie wystarcza, by zapewnić właściwy poziom witaminy D. A ta jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Jej brak powoduje krzywicę u dzieci i osteoporozę u dorosłych, podnosi ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów! 

Reklama

Zapobiegaj zamiast leczyć! 

Aby uniknąć niedoborów, układaj swój jadłospis tak, by królowały w nim tłuste ryby: śledzie, makrele, flądry oraz rośliny strączkowe. Dobrym źródłem są też jaja, sery dojrzewające oraz przetwory mleczne. Zdarza się jednak i tak, że mimo właściwej diety witamina D3 jest na zbyt niskim poziomie. Dlaczego? 

Ważne jest towarzystwo! 

Przyswajanie witaminy D3 jest uzależnione od obecności innej witaminy - K2 oraz magnezu. Koniecznie więc wzbogać jadłospis o warzywa liściaste, np. szpinak, jarmuż (źródło K2) oraz o kasze, orzechy czy banany (magnezu). Warto też wiedzieć, że wchłanianie D3 będzie mniejsze u osób, które nadużywają kawy, za to unikają jedzenia tłuszczu. 

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje