Przejdź na stronę główną Interia.pl

Na żylaki i opuchliznę

Kasztan jadalny i nasz popularny brązowy kasztan zbierany jesienią – to nie to samo.

Ekspert odpowiada

Reklama

Ponoć pierwszy kasztan przynosi szczęście. Jakie właściwości mają kasztany? G Kasztany mają silne działanie energetyczne, ale w nadmiarze mogą zaszkodzić. Jeden-dwa kasz - tany warto trzymać w kieszeni, ale na pewno nie otaczać się nimi w domu. Trzymanie kosza kasztanów w pobliżu łóżka może zaburzyć sen i utrudnić zasypianie. 

Jeśli narzekasz na migrenowe bóle głowy, bezsenność, brak apetytu, a trzymasz kasztany w pobliżu telewizora lub kanapy - lepiej pozbądź się ich. 

Nasze brązowe kasztany znalazły zastosowanie w ziołolecznictwie. Podobnie jak kora, kwiaty i liście kasztanowca zawierają saponiny, z których najcenniejsza jest escyna. Uszczelnia ona naczynia krwionośne, ma też właściwości leczenia obrzęków. Wyciągi z kasztanowca wzmacniają kruche naczynia krwionośne i poprawiają ich elastyczność.

Substancje pozyskiwane z kasztanowca znajdziemy w lekach, które usprawnią przepływ krwi, działają przeciwzakrzepowo, leczą zapalenie żył oraz hemoroidy, skutecznie zmniejszają uczucie ciężkich nóg i siniaki.

Nalewkę i maść z kasztanów możesz zrobić sama. Na wzmocnienie naczyń krwionośnych i hemoroidy możesz przygotować nalewkę: 10 kasztanów rozdrobnij, zalej 1/2 szklanki wody i 2 szklankami spirytusu. Zakręć szczelnie i odstaw na 30 dni, potem przecedź i zlej. Zażywaj 5 kropli rozcieńczonych wodą 2 razy dziennie. Maść na obrzęki, siniaki, żylaki: 5 bardzo drobno zmielonych kasz - tanów połącz z olejem kokosowym, smaruj skórę.

Czy kasztany można jeść? Tak, ale tylko kasztany jadalne! Kasztany, które zbieramy jesienią to nasiona owoców kasztanowca. Zaś owocem kasztana jadalnego są orzechy, zwane maronami i to one są jadalne. Te można jeść surowe, piec, gotować, są bardzo smaczne. Kasztany jadalne pochodzą z innego drzewa niż znane nam brązowe kasztany.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje