Reklama

Na odporność - cynk

Co najmniej kilka razy w sezonie dopada cię przeziębienie albo grypa? Masz problemy z pamięcią? A może twoja skóra łuszczy się, widać na niej krostki i przebarwienia? Uważaj! Być może w twoim organizmie jest za mało cynku!

Powiedzenie "Jesteś tym, co jesz" w wypadku cynku sprawdza się w stu procentach. Pierwiastek ten znajduje się we wszystkich komórkach naszego ciała. W organizmie człowieka jest go około 2,5 grama, czyli prawie 20 razy więcej niż innych pierwiastków (oprócz żelaza). Niestety, ludzki organizm sam nie wytwarza cynku, więc pierwiastek ten musi być mu dostarczany z jedzeniem. Dorośli potrzebują około 15 mg cynku dziennie.

Po prostu niezbędny

Cynk jest pierwiastkiem, bez którego organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Gdy zaczyna brakować tego pierwiastka, mogą pojawić się kłopoty ze zdrowiem. Jakie?

Reklama

- Częste infekcje - cynk wspomaga działanie układu odpornościowego. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy. To właśnie dzięki nim organizm może skutecznie zwalczać infekcje. Jeśli brakuje cynku, brakuje i limfocytów, co w praktyce oznacza, że twoja odporność jest znacznie obniżona, a to powoduje, że często chorujesz.

- Kurza ślepota - sporo cynku znajduje się również w oku, a najwięcej w siatkówce. Gdy go brakuje, mogą pojawić się kłopoty z widzeniem w ciemnościach (czyli właśnie kurza ślepota).

- Kłopoty z pamięcią i koncentracją - cynk stymuluje sprawność intelektualną, ułatwia skupienie uwagi i wpływa na pamięć. Jego niedobory mogą sprawić, że nie będziesz mogła na dłużej się skupić lub będziesz mieć spory problem z zapamiętywaniem.

- Zaburzenia rozwojowe dzieci - cynk jest potrzebny do syntezy DNA oraz rozwoju nowych tkanek. Z tego powodu jest kluczowym składnikiem, dzięki któremu dzieci (także te w łonie matki) mogą prawidłowo rosnąć i się rozwijać.

- Problemy ze skórą - cynk przyspiesza regenerację komórek, a także reguluje produkcję łoju i gospodarkę hormonalną. Jego niedobory mogą spowodować m.in. kłopoty z gojeniem się ran, łuszczenie się skóry, a także wypadanie włosów oraz rozdwajanie się paznokci.

Cynkowy kalkulator

Wiele osób ma niedobory tego pierwiastka. Jest to spowodowane m.in. tym, że jego wchłanianie utrudniają cukier oraz alkohol, które często goszczą na naszych stołach. W dodatku cynku jest najwięcej w produktach, które jemy dość rzadko. Nie można się jednak poddawać! Oto kalkulator, który pozwoli ci dostarczyć organizmowi tyle cynku, ile potrzeba - czyli 15 mg dziennie.

- Sporo cynku (15 mg w 100 g) jest w kiełkach i otrębach pszennych oraz pestkach dyni. Wystarczy solidna garść pestek lub sałatka z kiełków, byś miała cynku pod dostatkiem.

- Jest też w czerwonym mięsie (8,5 mg w 100 g). Kawałek pieczonej wołowiny lub schabu dostarczy ci dziennej porcji cynku.

- Źródłem cynku są także: parmezan, groch, orzechy laskowe, żółtka, cieciorka, mleko, pieczywo pełnoziarniste. Choć jest w nich mniej cynku niż w kiełkach i czerwonym mięsie, to i tak warto wzbogacić w nie codzienną dietę.

- Najwięcej cynku znajduje się w ostrygach - aż 75 mg w 100 g. Aby dostarczyć sobie dzienną porcję cynku, wystarczy zjeść 25 g, czyli dwie ostrygi! Nie jest to jednak danie, które jadamy na co dzień. Ale jeśli masz okazję, to ich sobie ich nie odmawiaj. I dla ich smaku, i dla zawartości cynku!

Iwona Janczarek

Kobieta i życie 3/2010

Kobieta i życie
Dowiedz się więcej na temat: przeziębienie | grypa | cynk
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy