Reklama

Reklama

Na infekcje dróg oddechowych

​Z jednej strony przesilenie wiosenne, z drugiej osłabiona odporność po zimie. I koronawirus.

W takich okolicznościach każdy na swój sposób próbuje dostarczyć organizmowi substancji odżywczych, które wzmocnią jego system immunologiczny.

Chrzan kontra wirusy

Reklama

Syrop z chrzanu. Pokrojony korzeń chrzanu lub ze słoiczka, ale bez dodatków (ok. 100 g) pół szklanki przegotowanej wody około pół szklanki miodu 3 łyżki soku z cytryny. Składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Odstaw na 2 godziny, a potem przecedź przez gazę. Przelej do słoiczka. Pij 3 razy dziennie po łyżce z ciepłą wodą, ale nie na pusty żołądek.

Masło chrzanowo-czosnkowe. 1/2 kostki masła 2 łyżki świeżego chrzanu 2 ząbki zmiażdżonego czosnku łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku. Chrzan wymieszaj z sokiem z cytryny. Stopniowo dodawaj z innymi składnikami do ciepłego masła. Przechowuj w lodówce. Masło będzie idealnym dodatkiem do mięsa i pieczywa.

Świeży korzeń niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Ma więcej witaminy C niż cytrusy. Jest pomocny w leczeniu przeziębienia.

Gorzki propolis

W dobie ograniczonego przemieszczania się najlepiej kupić go w formie kropli. Rozpuszczone w wodzie pijemy 3 razy dziennie przed posiłkiem. Taka kuracja wzmacnia organizm.

Propolis to inaczej kit pszczeli. Jego stosowanie zapobiega przewlekłym stanom zapalnym dróg oddechowych. Zwiększa odporność.

Słodka lukrecja

Napar z niej można pić w zapaleniu oskrzeli, bo działa rozkurczowo. Ale nie należy jej stosować dłużej niż 4 tygodnie, bo to może doprowadzić do arytmii i podwyższenia ciśnienia! Nie mogą jej też pić kobiety w ciąży i dzieci.

Korzeń lukrecji ma właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Chińska medycyna zaleca picie imbiru z wyciągiem z korzenia lukrecji, aby zwiększyć odporność immunologiczną organizmu przeciwko wirusom.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje