Reklama

Reklama

Na co pomagają owoce czarnego bzu?

Herbatka przy migrenie

Łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką gorącej wody. Parz pod przykryciem ok. 10 minut, po czym przecedź. Jak stosować? Gdy masz atak migrenowy, pij 4 razy dziennie po szklance. Możesz dodać odrobinę miodu dla lepszego smaku.

Jak je suszyć?

Reklama

Ważne, aby owoce były dojrzałe. Łatwo oddzielisz je od gałązek widelcem. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku owoce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 70-100°C. Trzymaj przez godzinę, od czasu do czasu, uchylając drzwiczki. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 50°C i susz jeszcze ok. godziny. Z tak przyrządzonych owoców możesz przygotowywać napary, odwary, dodawać je do herbaty. Możesz też suszyć owoce w specjalnych suszarkach do owoców (to koszt ok. 100-200 zł).

Najlepszy czas na zbiór owoców to wrzesień i początek października. Muszą być dojrzałe, czarne i lśniące. Ścina się całe baldachy. Uwaga! Surowe owoce są szkodliwe (zawierają trujące substancje), dlatego nie należy ich jeść prosto z krzaka. Obróbka termiczna (gotowanie, suszenie) pozbawia je szkodliwych związków. Po przetworzeniu można je bezpiecznie jeść.

Dowiedz się więcej na temat: czarny bez | kuracje czarnym bzem

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje