Reklama

Reklama

Na co pomagają owoce czarnego bzu?

Leczą jesienno-zimowe infekcje i wzmacniają odporność. Jednak to nie jedyne ich cenne właściwości.

Sok na odporność i lepsze trawienie

Kilogram owoców czarnego bzu zalej czterema szklankami wody i zasyp czterema szklankami cukru. Owoce powinny być przykryte wodą. Następnie podgrzewaj na małym ogniu przez 45 minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj. Następnie rozlej do słoików, przelewając przez gazę. Pasteryzuj ok. 15 minut. Jak stosować? Pij 2-3 razy dziennie rozcieńczony sok - wlej do szklanki 50 ml i dopełnij przestudzoną przegotowaną wodą.

Sok na infekcje

Reklama

Do garnka wrzuć kilogram owoców czarnego bzu (waga bez szypułek) i podgrzewaj. Gdy puszczą sok, rozgnieć je na miazgę. Następnie przecedź przez sito lub gazę. Dodaj pół kilograma cukru, szklankę wody i gotuj ok. 15 minut. Gorący syrop rozlej do butelek i dobrze zakręć. Jak stosować? Przy infekcjach dodaj 50 ml soku do ciepłej wody, herbaty. Pij syrop 2 razy dziennie.

Odwar na zapalenia pęcherza i zaparcia

3 łyżki suszonych owoców zalej półtorej szklanki zimnej wody. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odstaw na 20 minut pod przykryciem, potem przecedź. Jak stosować? Pij 2 razy dziennie po pół szklanki. Aby wzmocnić działanie lecznicze do odwaru dodaj łyżkę soku.

Kompres na ból stawów

Przygotuj odwar, jak w przepisie powyżej. Jak stosować? Namocz gazę w ciepłym płynie i przyłóż do bolącego miejsca, przykryj folią i ręcznikiem i trzymaj okład ok. 20 minut. Po tym czasie możesz go zmienić na kolejny.

Na następnej stronie dowiesz się jak zasuszyć owoce czarnego bzu >>>

Dowiedz się więcej na temat: czarny bez | kuracje czarnym bzem

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje