Reklama

Reklama

Miodowe kuracje

Nie tylko na przeziębienie!

Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Jaki inny smakołyk działa nie tylko przeciwbiegunkowo, ale zwalcza zaparcia, poprawia krążenie i przyspiesza gojenie wrzodów?

Cenne enzymy

Reklama

Duże znaczenie mają zawarte w miodzie enzymy. Pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie jest też nadtlenek wodoru - substancja o właściwościach bakteriostatycznych. Ważne! Aktywność bakteriobójcza rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy większa niż nierozcieńczonego. Niektóre jego gatunki potrafią niszczyć bakterie odporne na większość stosowanych współcześnie antybiotyków. Wśród nich znajdują się np. bakterie gronkowca, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybów drożdżakowatych z rodzaju Candida. Jednak miód nie tylko podnosi odporność i jest lekiem na przeziębienie. Ma też wiele innych zalet.

Serce, wrzody, stres

Zawarta w nim acetylocholina wzmacnia wydolność serca, pomaga przy niedokrwistości, obniża ciśnienie krwi. Obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Przyczynia się do wzrostu liczby czerwonych krwinek. Hamuje też procesy miażdżycowe. Zabezpiecza żołądek i dwunastnicę przed wrzodami, a jeśli występują, przyspiesza ich gojenie, pobudzając wydzielanie ochronnego śluzu. Miód rozpuszczony w ciepłej wodzie i wypity na dwie godziny przed posiłkiem obniża poziom kwasu żołądkowego i zmniejsza podrażnienie śluzówki. Szczególnie nadaje się do tego miód manuka, pochodzący z Nowej Zelandii. Naukowcy przebadali pod tym kątem 26 gatunków miodu i ustalili, że wrzody najskuteczniej leczą właśnie z Australii i Nowej Zelandii.

Przeciwdziałają zakażeniom ran i powstawaniu blizn na skórze. Są skutecznym środkiem wspomagającym leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Zawarta w nich cholina usuwa tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka żółciowego.

Miód pobudza do pracy mózg. To efekt działania glukozy, która jest głównym paliwem dla mózgu, i acetylocholiny - neurohormonu, który usprawnia przesyłanie sygnałów między komórkami nerwowymi. Miód także uspokajająco i zmniejsza napięcie nerwowe. Bywa bardzo pomocny w leczeniu nerwic i depresji. Przyczynia się do regeneracji sił psychicznych i sprawia, że mózg pracuje bardziej intensywnie. Zbawienne działanie miodu mogą odczuć też osoby chorujące na cukrzycę. Poleca się go zamiast cukru (oczywiście w niewielkich ilościach). Najodpowiedniejsze są miody z wysoką zawartością glukozy, np. akacjowy, gryczany i lipowy. W połączeniu z naparem z dzikiej róży miód chroni też przed kamicą nerkową.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje