Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Miód manuka– skuteczny antybiotyk

Ten skarb z Nowej Zelandii działa silnie przeciwzapalnie, antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Za jego prozdrowotne właściwości odpowiada tzw. metyloglioksal (MGO). Ten związek jest obecny również w innych miodach, ale w tym jest go 300 razy więcej. 

Reklama

Im wyższa zawartość MGO, tym silniejsze właściwości lecznicze miodu.

Na co pomaga?

Badania potwierdziły silne działanie antywirusowe miodu w przypadku grypy i ospy wietrznej. 

Wrażliwe na jego działanie są także bakterie powodujące choroby układów oddechowego i pokarmowego (w tym Helicobacter pylori). 

Miód manuka zaleca się także w chorobach skórnych, np. egzemie. 

Jak go stosować?

Zaleca się jedzenie trzech łyżeczek miodu dziennie: rano (na czczo) i wieczorem - 20 minut przed posiłkiem. 

Wyjątkiem są osoby, które chorują na cukrzycę i mają alergie na pszczele produkty.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: miód Manuka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje