Reklama

Reklama

Miód manuka: Najlepszy naturalny antybiotyk

Ten wyjątkowy miód pszczoły wytwarzają z nektaru krzewów manuka rosnących na terenach Nowej Zelandii i południowo- wschodniej Australii.

Ze względu na aktywność biologiczną miód manuka cieszy się ogromnym i zasłużonym zainteresowaniem konsumentów.

Reklama

Badania naukowe przekonują, że miód ten działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Aktywność biologiczna miodu manuka wynika z zawartych w nim substancji.

Składnikiem odpowiedzialnym za lecznicze właściwości jest metyloglioksal (MGO). To związek chemiczny powstający w wyniku przemian zachodzących w nektarze wspomnianych kwiatów.

Aktywność biologiczna miodu, jak wykazały szczegółowe badania, jest pochodną wysokiego stężenia tego składnika.

Zawartość metyloglioksalu wynosi od 30 do 800 mg/kg miodu, co opisuje się wartościami od 30 do 800 MGO.

Produktem najczęściej wybieranym jest miód manuka o stężeniu 400 MGO. Rodzime miody też mają metyloglioksal, jednak jego ilości są śladowe (ok. 5 mg/kg).

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje