Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Migrena po posiłku? Skuteczne terapie dla wrażliwców

Pulsujący ból połączony z mdłościami, światłowstrętem, nadwrażliwością na hałas i zapachy to charakterystyczne objawy napadu migreny. Bezpośrednią przyczyną ataku są nadmierne reakcje neuronaczyniowe, tj. skurcz i rozkurcz naczyń wewnątrzczaszkowych, a potem obrzęk okołonaczyniowy. Mogą one powstać na tle nietolerancji pokarmowej.

Istnieje wiele produktów żywnościowych, które mogą mieć działanie migrenogenne. Zwłaszcza te, które zawierają takie substancje, jak tyramina - banany, awokado, sery żółte, jogurty, orzechy, wędzone ryby, suszone wędliny; fenyloetyloamina - czekolada, czerwone wino. Ponadto produkty zawierające słodziki, azotan i glutaminian sodu, kofeinę.

Reklama

Niestety, nie da się stworzyć dokładnej listy pokarmów, których unikanie pomogłoby osobom cierpiącym na migrenę. Każdy z nas inaczej reaguje na konkretną żywność. Aby wyeliminować potencjalne substancje drażniące z diety, należy obserwować, po spożyciu jakich pokarmów pojawiają się ataki.

Z ust do głowy

Leczenie migreny opiera się na dwóch podstawowych elementach: wykluczeniu szkodliwych produktów z jadłospisu i odpowiedniej terapii. Osobom cierpiącym na migreny na tle nietolerancji pokarmowej dużą ulgę może przynieść zastosowanie wybranych ziół w postaci naparów do picia lub płukanek. Błona śluzowa jamy ustnej ma spore właściwości resorpcyjne, co oznacza, że potrafi bardzo szybko wchłaniać niektóre składniki lecznicze.

Jak sporządzić płukankę?

Weź: 4 łyżki ziela świetlika łąkowego, po 4 i 1/2 łyżki ziela dziurawca oraz korzenia żywokostu lekarskiego, 2 i 1/2 łyżki kwiatu wrotyczu pospolitego. Łyżkę tak przygotowanej mieszanki zalej szklanką zimnej wody, a następnie gotuj 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Najlepiej w naczyniu emaliowanym. Odstaw odwar na 10 minut, żeby dobrze naciągnął, przecedź. Płucz gardło ciepłym płynem. Odwaru można też użyć do płukania nosa. Do dziurek łatwiej będzie go zapuścić kroplomierzem.

Masaż znieczulający

Sprawdzone porady babuni Ulgę przyniesie masaż całej głowy, a także akupresura, czyli uciskanie wybranych punktów na dłoniach, karku czy stopach.

1. Masuj przez kilka chwil miękkie zagłębienie na dłoni pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym (kolejno u obu rąk).

2. Na grzbiecie stopy, między paluchem a drugim palcem znajduje się punkt, który trzeba uciskać - ruchem w kierunku palucha przez 2 minuty.

3. Masuj tylną powierzchnię palucha, w kierunku środka stopy, przez 2 minuty.

4. Z tyłu, u podstawy szyi uciskaj miejsce pomiędzy dwoma wystającymi kręgami przez 3 minuty.

Ziołowe herbatki

Miętowa. Wymieszaj 6 łyżeczek korzenia kozłka lekarskiego, 3 łyżeczki liścia bobrka trójlistnego, 1 łyżeczkę mięty. Zaparz łyżkę ziół w szklance wrzątku. Pij 2-3 szklanki dziennie pomiędzy posiłkami. DDMelisowa. Połącz po 1 łyżeczce: kory kruszyny, korzenia kozłka, ziela rzepika, liścia melisy, kłącza tataraku. Zaparz łyżkę ziół w szklance wrzątku. Pij 2-3 szklanki dziennie między posiłkami.

Anyżkowa. Wymieszaj po 1 łyżeczce: ziela werbeny lekarskiej, przetacznika i dziurawca, kwiatu pierwiosnki lekarskiej, korzenia kopytnika pospolitego i korzenia lukrecji. Dodaj 3 łyżeczki owocu anyżku. Zaparz łyżkę ziół w szklance wrzątku. Pij 2-3 szklanki dziennie między posiłkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje