Reklama

Melancholia zniknie przy nalewce

Zimą natężenie światła dziennego jest trzy razy mniejsze niż w kwietniowe południe i sto razy mniejsze niż podczas słonecznego lata.

Niektórzy z nas popadają wtedy w stan przejściowego przygnębienia. Robią się ospali, poirytowani. Tyją, bo nabierają ochoty na węglowodany. Dolegliwości te ma w Polsce co siódma. osoba. Ale niektórzy cierpią jeszcze bardziej - na stany depresyjne, drażliwość, płaczliwość.

Nasilony zespół owych objawów doczekał się nawet swej nazwy - choroba afektywna sezonowa (SAD: seasonal affective disorder). Jej ofiarami padają częściej kobiety niż mężczyźni.

Odkrywca SAD, dr Norman Rosenthal z Georgetown University, uważa, że pierwsze objawy spadku nastroju u niektórych osób pojawiać mogą się już wczesną jesienią. A współczesny styl pracy, zmuszający nas do przebywania całymi godzinami w pomieszczeniach ze sztucznym oświetleniem, może powodować nową formę SAD - obniżenie nastroju trwające cały rok.

Reklama

Ziołowa siła

Dziurawiec znany jest ze swego antydepresyjnego działania. Jednak właściwości te mają wyłącznie wyciągi alkoholowe, olejowe oraz sok, gdyż zawierają czerwony barwnik hiperycynę - czynny związek psychoaktywny. Hamuje ona rozkład neuroprzekaźników, których niedobór wywołuje zły nastrój, lęk i przygnębienie. Najskuteczniejsze są gotowe preparaty z apteki. Ale można też przygotować domową nalewkę.

Przepis: 10 dag suchych kwiatów, pąków i liści dziurawca zalej w słoiku 0,5 litra spirytusu. Płyn trzymaj w ciemnym miejscu, np. w szafce. Po ok. 2 tygodniach przecedź przez gazę do butelki. Nalewkę pij jeden raz dziennie, dodając jedną łyżeczkę do połowy szklanki wody.

Na dobry nastrój

Planując menu, pamiętaj o ważnych dla nastroju składnikach.

Tryptofan. Potrzebny do syntezy serotoniny. Szukaj w produktach sojowych i mlecznych, bananach i suszonych daktylach.

Kwas foliowy. Łagodzi nadpobudliwość. Jedz sałatę, szpinak, kapustę, rośliny strączkowe, ziarna zbóż, wątrobę i drożdże.

Magnez. Zmniejsza stres i apatię: pestki dyni, kasza, czekolada. Kwasy omega-3. Poprawiają sprawność umysłową, niwelują rozdrażnienie. Włącz do jadłospisu tłuste morskie ryby.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy