Reklama

Reklama

Medyczne prawdy i mity o cholesterolu

Poznaj najczęstsze pytania i wątpliwości.


Reklama

1. Najlepiej mieć jak najniższy poziom cholesterolu. NIE

Zbyt niskie stężenie też nie jest dobre dla organizmu. Powoduje m.in. większą podatność na choroby układu limfatycznego i obniżoną odporność.

2. Wysoki poziom cholesterolu można dziedziczyć. TAK

To prawda, ale pamiętaj, że i tak ok. 40 proc. cholesterolu trafia do naszych organizmów z pożywieniem. Szczególnie, gdy przybywa nam lat.

3. Jajka to bomba cholesterolowa. NIE

Jedno jajko zawiera 200 mg cholesterolu, podczas gdy dziennie nie powinno się przyjmować więcej niż 300 mg. Spokojnie możesz więc jeść jedno jajko dziennie!

4. Cholesterol podnoszą tłuste sery i tłuszcz zwierzęcy. TAK

Taka dieta na dłuższą metę musi skończyć się wysokim poziomem cholesterolu. Jedz tłuszcze, ale te w oleju rzepakowym, rybach morskich, orzechach.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje