Reklama

Medyczne prawdy i mity - jak uniknąć zawału?

Co robić, by zmniejszyć ryzyko kłopotów z sercem?

Cholesterol nie ma wpływu na pracę serca. NIE

Zbyt wysoki poziom tzw. złego cholesterolu LDL jest groźny dla naczyń krwionośnych. Odkładając się w nich zapycha je, a to zmniejsza dopływ krwi i tlenu do serca i sprzyja chorobom układu krążenia.

Szczepionka przeciw grypie zmniejsza ryzyko zawału u osób chorych na serce. TAK

Tak wynika z najnowszych badań naukowych. Dotyczy to zwłaszcza chorych, którzy niedawno przeszli zawał lub odczuwają bóle dławicowe w klatce piersiowej.

Nie ma związku między zawałem a temperaturą otoczenia. NIE

Reklama

Nagła zmiana temperatury, np. gdy z dnia na dzień słupek rtęci spada o kilka lub kilkanaście stopni, to jeden z częstszych czynników, przyczyniających się do zawału serca.

Problemów z sercem można uniknąć jedząc więcej błonnika. TAK

Zdaniem uczonych odpowiedni poziom tego składnika w diecie zwiększa także szanse na przeżycie już po zawale serca. Chodzi o błonnik z ziaren zbóż oraz warzyw i owoców.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?

Rewia 2014/21

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy