Reklama

Reklama

Makaronowa dieta odchudzająca

Jaki makaron jest najzdrowszy?

Zjadamy go coraz więcej. I dobrze! Makaron dostarcza łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, robiących furorę w dietetyce. Zdaniem ekspertów powinno z nich pochodzić aż 70 proc. dziennej dawki energii. Na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

Miękki czy twardy?



Trudno ci się oprzeć, gdy widzisz w sklepie apetycznie wyglądające żółte zwoje miękkiego makaronu nitki lub krajanki? W istocie nie jest on zdrowszy od suszonego makaronu np. z pszenicy durum. Może zawierać nawet mniej składników odżywczych. Na dodatek ten miękki jest bardziej tuczący i szybciej się psuje, można go więc przechowywać tylko do 2 tygodni.

Makaron w wersji fitness



Biegasz, jeździsz na rowerze, często chodzisz na siłownię? Możesz, jak sportowcy, jeść makaron nawet 2 razy dziennie (wybieraj razowy lub z pełnego ziarna). Dzięki temu stężenie cukru w Twojej krwi utrzyma się na stałym poziomie, a zwiększy się produkcja glikogenu - substancji wykorzystywanej przez organizm w czasie wysiłku fizycznego. Po spożyciu porcji makaronu rezerwy glikogenu są tak duże, że na długie godziny poprawia się wydolność organizmu.

Uważaj, gdy nie tolerujesz glutenu



Powinnaś wybierać makarony z mąki gryczanej i ryżowej. W dobrze zaopatrzonym sklepie kupisz też lekkostrawne i odżywcze makarony sojowe i z fasoli mung. Poleca się je również osobom uczulonym na białko jajka kurzego.

Dla pragnących obniżyć poziom cukru



W Twoim przypadku najważniejszy jest sposób gotowania. Pilnuj, by nie rozgotować makaronu (powinien być lekko twardy, czyli "na ząb" - al dente), bo jego indeks glikemiczny jest wówczas niższy (IG 40 zamiast 60). Zapobiega to szybkiemu przenikaniu cukru do krwi. Z tego powodu unikaj odgrzewania past i zapiekanek (IG rośnie).

Stop zaparciom!



Jeśli borykasz się z nimi stale, trzymaj się dwóch zasad. Po pierwsze - wybieraj tylko makaron pełnoziarnisty, najlepiej żytni, wyprodukowany z mąki razowej. Zalecany jest też orkiszowy, zawierający najszlachetniejsze, nieprzetworzone ziarno pszenicy. Po drugie - do dań z makaronem zawsze dodawaj mnóstwo wysokobłonnikowych warzyw, np. brokuły, szpinak, szparagi, paprykę (gotuj je na parze al dente), a także świeżą natkę, bazylię czy kolendrę. Zaparciom zapobiega też spożywanie oliwek i suszonych pomidorów, dorzucaj je więc do past.

Zanim kupisz, sprawdź



Czytając skład makaronu na etykiecie, przekonasz się np., że w szpinakowym bywa tylko 1,5% odparowanego szpinaku albo jedynie... zielony barwnik, nadający makaronowi efektowną barwę. Znajdziesz też informacje, czy wyprodukowano go z pszenicy durum (najszlachetniejszej, gwarantującej, że się nie rozgotuje), a także czy do produkcji użyto jajek (unikaj, gdy masz problem z alergią, spożywaj, jeśli cierpisz na anemię).

Makaronowa dieta odchudzająca



Stosuje się ją zazwyczaj 3-4 tygodnie. Pozwala schudnąć nawet 2 kg tygodniowo. Podstawą tej diety jest makaron z pszenicy durum czy z pełnego przemiału (przyspiesza pasaż jelitowy i usprawnia przemianę materii).

Organizm, trawiąc makaron, musi się napracować - np. spaghetti trawi kilka godzin, co powoduje zużycie sporej dawki kalorii. Jedzenie makaronu chroni też przed napadami głodu i hamuje apetyt na słodycze.

Jedz 5 posiłków (jednak nie więcej niż 1200 kcal). 3 posiłki powinny być złożone z 10 dag gotowanego makaronu z warzywami, jogurtem, chudym serem, oliwą i ziołami, 2 pozostałe - z 10 dag chudego mięsa lub ryby oraz warzyw.

Reklama

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje