Reklama

Reklama

Majeranek na zdrowie

Moc ziół jest naprawdę wielka. Szkoda, że zapominamy o tym na co dzień. A przecież przyprawiając ziołami nasze dania, zyskamy nie tylko smak, ale i zdrowie.

Pod lupę weźmy majeranek. Jest doskonałym antidotum na różnego rodzaju dysfunkcje metaboliczne, nic dziwnego, że często znajdziemy go w daniach ciężkostrawnych. Doświadczony kucharz wie, czym posypać pieczeń.

Reklama

Majeranek sprzyja procesom trawiennym, dlatego zaleca się go osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Rekomendowany jest jako naturalny lek na kaszel i problemy z zatokami.

Leczniczy napar 

Można pomóc sobie domowych naparem na bazie majeranku zwłaszcza, gdy wypijemy, kiedy zaczynamy czuć się źle. Łyżkę majeranku zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem około 15 minut.

Gdy przestygnie, przecedzamy i pijemy, najlepiej przed snem.

Z uwagi na właściwości odkażające i przeciwzapalne napar możemy też stosować do płukania jamy ustnej i gardła. Będzie pomocny przy bólu gardła, podrażnieniach dziąseł i skłonności do aft.

*****

Chcę pomóc 1 % - Strona Fundacji POLSAT - Jesteśmy dla dzieci

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: majeranek

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje