Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lepszy słuch dzięki diecie

Od tego, co masz na talerzu, zależy zdrowie całego organizmu, także słuchu. Jedz zdrowo, a nie ogłuchniesz.

To powinnaś dostarczać w swojej diecie

Codziennie przyrządzaj surówki. Skrapiaj je oliwą lub tłoczonymi na zimno olejami - rzepakowym, lnianym, sezamowym. Są dobrym źródłem witaminy E, która wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie wszystkich narządów. Dla słuchu szczególnie korzystne jest dodawanie oleju sezamowego, bo zawiera dużo fitoestroli, obniżających poziom cholesterolu. 

Trzy razy w tygodniu zjedz potrawę z pieczarkami, boczniakami lub kurkami. Są bogate w cynk, który zapobiega szumom usznym. Dodawaj do nich produkty zawierające rutynę, uszczelniającą naczynia włosowate. Znajdziesz ją w kaszy gryczanej, cytrusach, wiśniach i morelach.

Dwa razy w tygodniu zjedz tłustą rybę. Zawiera kwasy omega-3, które poprawiają ukrwienie i zmniejszają ryzyko głuchoty wynikające z wieku. Leczą też stany zapalne, osłabiające zdolność słyszenia. Ryby jedz z warzywami bogatymi w kwas foliowy, czyli szpinakiem, jarmużem, brokułami, sałatą. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia dźwięków.

Na deser sięgaj po owoce zamiast słodyczy - morele, śliwki, jabłka. Wszystkie są doskonałym źródłem witaminy C - jednego z najlepszych przeciwutleniaczy. Niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia słuchu.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje