Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lecznicze galarety

Z drobiu, owoców, warzyw, ryb, kurczaka – galarety są zdrowsze, niż myślisz. Poznaj ich zalety.

Kojarzą się nam z dzieciństwem i świątecznym menu. Galarety owocowe, z nóżek czy ryb to nie tylko doskonałe urozmaicenie codziennego menu, ale także potrawa pełna zdrowia. Dawniej polecano je głównie przy złamaniach kości. A wszystko przez żelatynę, którą produkuje się ze skóry i kości zwierzęcych. 

Reklama

Dzięki niej galaretka wspomaga regenerację stawów. Co więcej - żelatyna ma w swoim składzie aminokwasy z siarką, które są składnikiem keratyny włosa, dlatego galaretki powinny spożywać osoby, które zmagają się z problemem przesuszonych, pozbawionych witalności włosów.  Systematyczne jedzenie galaretek poprawi też kondycję naszych paznokci. 

Większość galaretek (z wyjątkiem tych wieprzowych) należy do dań lekkostrawnych, które nie nasilają dolegliwości przy schorzeniach przewodu pokarmowego, np. przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Co ważne, można je przechowywać w lodówce kilka dni i nie tracą przy tym swoich właściwości.

Dowiedz się więcej na temat: galaretka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje