Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lecznicza moc jabłek

Sprawdź, jak niezwykłe właściwości posiadają jabłka i poznaj mikstury, które możesz z nich przyrządzić.


Jabłka pomagają leczyć cukrzycę. Pektyny z tych owoców dostarczają kwasu galakturonowego, który obniża zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Z kolei rozpuszczalny błonnik zawarty w jabłkach spowalnia trawienie pokarmu i przenikanie glukozy do krwi.

Reklama

Oczyszczają jelita. Jeśli cierpisz na zaparcia, wzdęcia czy walczysz z otyłością brzuszną, zastosuj miksturę:  2 jabłka, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżka miodu i 1 szklanka przegotowanej, chłodnej wody. Nasiona zmiel, np. w młynku do kawy.

Obrane jabłka wraz z gniazdami nasiennymi pokrój na kawałki. Zblenduj wraz z wodą, dodaj siemię lniane i  kolendrę. Wymieszaj i wypij.

Stosuj przez tydzień, a potem zrób przerwę. Efekt: mikstura oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, przyspiesza metabolizm, wzmacnia jelita i system trawienny, odchudza.

Ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi, odchudza i korzystnie wpływa na zdrowie serca. Wykorzystaj sezon na jabłka i zrób domowy ocet: 1,5 kg antonówek lub papierówek, 1,5 l wody,  5 łyżeczek miodu lub 2 łyżki cukru.

Pokrojone jabłka z gniazdami włóż do szklanego słoja. Zalej osłodzoną, przegotowaną, letnią wodą, tak by zakryła owoce. Przykryj szmatką i zawiąż gumką lub sznurkiem.  Słój odstaw w ciepłe i zacienione miejsce. Fermentacja trwa ok. 4 tygodni.

Gdy woda przestanie się pienić, to znak, że dobiegła końca. Wtedy należy ocet przecedzić  przez gazę do wyparzonych butelek.  Można go przechowywać przez kilka lat. Gdy na powierzchni zrobi się biały kożuch, niestety trzeba  ocet wyrzucić.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje